DSC01868

Η ΟΕΒΕ Κορινθίας διοργάνωσε στο Επιμελητήριο Κορινθίας ημερίδα, με θέμα: «Πως μπορούν να επιβιώσουν οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω μνημονίων»

Κεντρικοί ομιλητές ήταν:           Κωνσταντίνος Γαλιατσάτος Πρόεδρος ΕΤΕΑΝ

Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Δημήτρης Ασημακόπουλος Αντιπρόεδρος UEAPME

Τοποθετήσεις υπήρξαν από:      Βασίλη Νανόπουλο Πρόεδρο Επιμελητηρίου Κορινθίας

Μαρίνα Ταουξίδη Πρόεδρο ΟΕΒΕ Κορινθίας

Γιώργο Κουράση Γ. Γραμματέα ΓΣΕΒΕΕ

Νότη Μαριά Ευρωβουλευτή

Εκπρόσωπο της Ελίζας Βόζεμπεργκ Ευρωβουλευτού

Γιώργος Ψυχογιός Βουλευτής Κορινθίας

Κατά την συζήτηση οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την δυνατότητα συνχρηματο- δότησης των επιχειρήσεων τους από το ΕΤΕΑΝ σε συνεργασία με τις Τράπεζες του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ ενημέρωσε ότι υπάρχουν 60.000.000 ευρώ διαθέσιμα στο ΕΤΕΑΝ και άλλα τόσα στις τράπεζες, για την από κοινού χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, χαμηλότοκα καθότι το ποσό συμμετοχής του ΕΤΕΑΝ έχει ελάχιστα επιτόκια. Τα ποσά αυτά είναι αναγκαίο να εκταμιευθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να μην επιστραφούν ως αδιάθετα.

Η ημερίδα απετέλεσε αφετηρία για την κινητοποίηση Κορίνθιων επιχειρηματιών με ανάγκες ρευστότητας για τις επιχειρήσεις τους και η εμπειρία από την δραστηριοποίηση αυτή είναι ότι, οι επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγματα από την οικονομική ύφεση και τις μνημονιακές πολιτικές, δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης, προσκρούοντας στα Τραπεζικά κριτήρια. Δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει στη χρηματοδότηση, δυνατότητα χρηματοδότησης έχουν μόνο όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προβλήματα κριτηρίων του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την επόμενη διαδικασία χρηματοδοτήσεων που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, αν εφαρμοσθεί το ίδιο μοντέλο κριτηρίων.

Εύστοχη η σχετική ερώτηση του κ. Βασίλη Νανόπουλου σχετικά με τα 11,5 δις ευρώ της Ελληνικής χρηματοδότησης από Κοινοτικούς πόρους, όπου 5,6 δις προορίζονται για οφειλές σε προμηθευτές του Δημοσίου και 2 δις για εφάπαξ και συντάξεις. Ερωτά αν αυτά τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας ή θα καλύψουν υποχρεώσεις προς τους δανειστές;