Εκτός ελέγχου και ραγδαίες φαίνεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜκαι στην πρωτεύουσα Σκόπια, με το κοινοβούλιο να γίνεται αρένα.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ σε διάγγελμα του, στις 23.00 ώρα Ελλάδος, ζήτησε ψυχραιμία κι αυτοσυγκράτηση και κάλεσε συνάντηση όλων των ηγετών των κομμάτων την Παρασκευή το πρωί.

Περίπου στις 11 το βράδυ και σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει με δακρυγόνα το πλήθος και να βγάλει  περίπου 30 βουλευτές Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Eκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Πολλοί βουλευτές τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.

Σε βίντεο που προβλήθηκαν στην τηλεόραση των Σκοπίων, ο Ζάεφ εμφανίζεται να αποχωρεί από το σημείο με αίμα στο μέτωπό του.

Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται το κόμμα του, είχε εκλέξει ως πρόεδρο της βουλής τον Ταλάτ Τζαφέρι.

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»kBkeVvDxgLs»]