Ο Δρόμος προς τις κάλπες

Σε απόσταση αναπνοής για τις Ευρωεκλογές του 2019, τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2019 όπου καλούνται οι Έλληνες ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαΐου  και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Χρήσιμες πληροφορίες για την σταυροφορία σε αυτές τις εκλογές της 26ης Μαΐου, καταγράφονται στο  iefimerida.gr με βάση αυτές τις πληροφορίες θα μπορεί ο ψηφοφόρος να ασκήσει εύκολα και χωρίς λάθη το εκλογικό του δικαίωμα.

Οι κάλπες θα είναι αρκετές -Ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές, περιφερειακές εκλογές- και χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος, γι αυτό χρήσιμο είναι οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Πού ψηφίζουμε για τις Ευρωεκλογές 2019 και τις Δημοτικές εκλογές 2019

Για να μάθουν οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν θα πρέπει να επισκεφθούν την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2019».

Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) μπορούν να δουν σε ποια περιοχή και τμήμα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη εδώ.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Στο παραβάν και πριν φτάσουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν πόσους σταυρούς θα πρέπει να βάλουν στο ψηφοδέλτιο. Φυσικά θα ενημερώνονται και από την εφορευτική επιτροπή.

   Για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων οι σταυροί που μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο είναι:

Ενας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες µε 1 έως 3 έδρες.

Τρεις σταυροί στους ενιαίους δήμους που δεν προέρχονται από συγχώνευση (π.χ. Νέα Σµύρνη).

Τρεις σταυροί συν ακόνη ένας για µία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες που συνιστούν δήμους από συγχώνευση.

Για τα κοινοτικά συμβούλια, δύο σταυροί εάν η κοινότητα είναι άνω των 300 κατοίκων ή ένας σταυρός για μικρότερη των 300 κατοίκων.

Για περιφέρειες, ένας σταυρός εάν εκλέγονται έως τρεις σύμβουλοι, έως 2 σταυροί εάν εκλέγονται 4-7, έως 3 σταυροί εάν εκλέγονται 8-12, έως 4 σταυροί για άνω των 12 θέσεων.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Άκυρο ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται όταν:

έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο,

έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση

έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σημεία.

εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές 2019

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Ακόμη μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών στο https://ekloges-info.ypes.gr/  Επιλέξτε μια περιοχή στο χάρτη για να δείτε τις εκλογικές πληροφορίες.