Συνεδρίασε ο φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου χθες Σάββατο 28 Νοεμβρίου στην Τρίπολη

Συνεδρίασε ο φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου χθες Σάββατο 28 Νοεμβρίου στην Τρίπολη

Στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική απόφαση.  Πολλοί ήταν οι Δήμαρχοι που δεν παρευρέθηκαν σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που ταλανίζει χρόνια τώρα, την Περιφερεια Πελοποννήσου η οποία διατηρεί εναν μεγάλο αριθμό παράνομων χωματερών,δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο περιβάλλον και έχοντας γίνει δέκτης υψηλών  οικονομικών κυρώσεων απο την Ε.Ε.

Εκεί βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος έκανε λόγο μίλησε για συναπόφαση σχετικά με το σχεδιασμό. Τόνισε δε πως το έργο δεν αφορά πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά είναι έργο ΣΔΙΤ, και τα ΣΔΙΤ η Κυβέρνηση έχει δείξει πως τα θέλει, αφού υπέγραψε ήδη έργο στην Κοζάνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Δημάρχων και συμβούλων διευκρίνισε πως το ποσό των 68,5εκ ευρώ είναι αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αν δεν γίνει, τα χρήματα θα χαθούν.
Μίλησε ακόμα για ανάγκη συνεργασίας με το ΦοΣΔΑ και εξήγησε πως τη διαχείριση του Πράσινου Ταμείου καθώς και την τιμολογιακή πολιτική θα την αναλάβει ο ΦοΣΔΑ.
Ο Πρόεδρος του ΦοΣΔΑ δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος ,ενημέρωσε τους Δημάρχους και τους άλλους εκπροσώπους στο ΦοΣΔΑ για όσα συζήτησαν στην συνάντηση με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και σημείωσε πως τους ζητήθηκε να πάρουν θέση αν θέλουν το σχεδιασμό της Περιφέρειας ή αν θέλουν να δημιουργήσουν μικρές τοπικές μονάδες.
Εξέφρασε την προσωπική του άποψη επισημαίνοντας πως είναι ορατό ότι μεταφέρεται το βάρος της απόφασης στους δήμους τη στιγμή που υπάρχει ένας σχεδιασμός που έχει φτάσει στο τέλος του, αφήνοντας ερωτηματικό για ζητήματα που μένουν ανοιχτά όπως είναι το τι θα γίνει το υπόλειμμα της διαχείρισης από τους δήμους, με βάση όσων είπε ο Υπουργός .

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»N3SMPGUTe4A»]

video-arcadiaportal.gr
Ωστόσο οι δήμαρχοι βρίσκονται σε δίλλημα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος ,μετά την ανοιχτή συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσιρώνη, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να προχωρεί στον Εθνικό Σχεδιασμό και από την άλλη η Περιφέρεια προχωρεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ.
Όπως όλα δείχνουν ο ΦοΣΔΑ θα επαναλάβει τη συνεδρίασή του το προσεχές διάστημα, αφού θα ζητηθούν και άλλα στοιχεία, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.