Δεν πάρθηκε καμία απόφαση στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Η συνεδρίαση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, σε μία αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, φορείς και συλλογικότητες που εναντιώνονται στη λύση της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια.
Σε πολλά σημεία της συνεδρίασης υπήρχαν χειροκροτήματα για κάποιες τοποθετήσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αντιδράσεις και ειρωνικά γέλια.
Ουσιαστικά, απόφαση δεν πάρθηκε από τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένος ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων).
Ήταν μία απόφαση με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση που είχε προαναγγέιλει υπογραφή της ΣΔΙΤ μέσα στον Απρίλιο!
Δεν εγκρίθηκε η πρόταση για μυστική ψηφοφορία με κάλπη.
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Γρυπιώτης είπε αρχικά … «Κατέστη σαφέστατη από τη Διυπουργική ότι ο ΠΕΣΔΑ θέλει και τους Δήμους και την Περιφέρεια να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Προτείνω με κάλπη …». Εκεί ακούστηκαν γέλια από τους Δημάρχους που διαφωνούσαν με την πρόταση αυτή.
«Πριν υπογραφεί ο ΠΕΣΔΑ, είναι παράνομο να συζητούμε για την εκχώρηση αρμοδιότητας για την υπογραφή σύμβαση, έχει πει ο νομικός. Αν ο ΠΕΣΔΑ υπογραφεί, τότε κουβεντιάζουμε» τόνισε ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση.
Την κάθετη διαφωνία του με την μυστική ψηφοφορία τόνισε ο Δήμαρχος Άργους κ. Καμπόσος, ο οποίος είπε ότι η μάχη με τα συμφέροντα είναι σκληρή. «Ο ΦΟΔΣΑ δεν πρέπει να εκχωρήσει καμία από τις αρμοδιότητες του και πρέπει να πάμε μέχρι τέλους. Όπως θα χωροθετήσει το ΣΔΙΤ, θα χωροθετήσουμε κι εμείς».
Παυλής:»Δεν τρελαθήκαμε όλοι και φωνάζουμε»
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής είπε ότι «δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το περιεχόμενο της συμβάσεως που είναι το ίδιο που επιχειρήθηκε να περάσει δια μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και του Περιβάλλοντος, με νομοθετική ρύθμιση. Απερρίφθησαν ασυζητητί ως αντισυνταγματικές. Αν εμείς δηλώσουμε ανίκανοι και ότι είμαστε μαϊντανοί, ενδεχομένως να δώσουμε το δικαίωμα να μπούμε σε μία συζήτηση. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει. Καλά, κάνει η Κυβέρνηση και λέει ό,τι λέει. Καλά κάνει και η εταιρεία, αλλά αυτό δεν μας αφορά. Γιατί στο τέλος, αυτός που πληρώνει είναι ο πολίτης. Δεν τρελαθήκαμε όλοι και φωνάζουμε. Δεν έχω καμία διάθεση να αυξήσω τέσσερις φορές τα τέλη επάνω για να υλοποιηθεί αυτή η σύμβαση και είμαστε κάθετα απέναντι. 62 μέρες μετά και ο ΠΕΣΔΑ δεν υπάρχει. Τα κορόιδα τελείωσαν.»
Νίκας: «ΣΔΙΤ και Κεντρική διαχείρηση»
«ΣΔΙΤ και κεντρική διαχείριση, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι γκρεμός. Ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας. Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι για όσα συμβαίνουν.» είπε –μεταξύ άλλων- ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Νέα επίθεση Σκάντζου σε Τατούλη
Ο Μανώλης Σκαντζός είπε ότι «η μέρα είναι κρίσιμη, αφορά το μέλλον της Πελοποννήσου, για τα επόμενα 30χρόνια. Θέμα σκουπίδια σήμερα στην Πελοποννήσου, χωματερές, ρέματα, Γορτυνίες. Αυτή η κατάσταση, η βρωμιά στην Πελοπόννησο, έχει κάποιον που ευθύνεται, το όνομα του είναι ο Πέτρος Τατούλης (χειροκροτήματα). Ο Παναγιώτης Νίκας το ξέρει καλύτερα από όλους γιατί το έλεγε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει ένοχος και λέγεται Πέτρος Τατούλης. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Αφορά το συμφέρον όλων μας να δώσουμε ονοματεπώνυμο σε αυτό.
Ένα άλλο σημείο που τονίστηκε είναι ότι πρώτα πρέπει η προγραμματική σύμβαση σύμπραξης να γίνει γνωστή στο σύνολό της, να περάσουν από τα δημοτικά συμβούλια και μετά να προχωρήσει η διαδικασία.
«Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί την Πελοπόννησο, που είναι το θέμα των απορριμμάτων. Καλό είναι να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοί. Διότι έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε εμείς μόνο το πρόβλημα που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.» είπε ο κ. Γρυπιωτης που συμφώνησε με τον Δήμαρχο Σπάρτης κ Βαλιώτη με την αναβολή του θέματος, με την παρατήρηση ότι περιμένουμε την υπογραφή του ΠΕΣΔΑ, όπως τον έχει προτείνει ο ΦΟΔΣΑ.

kalimera-arkadia.gr