f781e40fa7ffc5892514a43b39711ed2_xl

Με  αυξήσεις ξεκίνησε η νέα χρονιά  σε έμμεσους φόρους που θα εφαρμοστούν τις προσεχείς ημέρες  φέρνοντας  σημαντικές ανατιμήσεις  τόσο σε συγκεκριμένα αγαθά όσο  και  σε υπηρεσίες.

Το  μπαράζ των ανατιμήσεων συμπληρώνουν και  οι αυξήσεις   σε άμεσους φόρους   καθώς και σε ασφαλιστικές εισφορές.  Αύξηση  θα επιβληθεί στην εισφορά αλληλεγγύης, στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από μερίσματα, τα ενοίκια, και τις προσωπικές εταιρείες.

Τι έχει ακριβύνει πό την 1η Ιανουαρίου

* Στην βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης σημειώνεται αύξηση. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση ήταν της τάξης των 8 λεπτών το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.

*Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ αυξήθηκε ακόμα περισσότερα και διαμορφώθηκε στα 0,43 ευρώ το λίτρο από 0,33 ευρώ το λίτρο. Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής είναι έως 4 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φθάσει έως και τα 0,12-0,13 ευρώ το λίτρο.

*Στα  τσιγάρα σημειώνεται αύξηση στους  ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ακόμη και στον λεπτοκομμένο καπνό ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που τον  επιβαρύνει αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

*Και ο  καφές δεν έμεινε στο απυρόβλητο.  Από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης από 10% έως 20%.

*Ειδικός φόρος κατανάλωσης όπως και στα υπόλοιπα τσιγάρα, επιβλήθηκε στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με το  ύψος του φόρου  να είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

*Αυξήσεις θα επιβληθούν και στη σταθερή τηλεφωνία. Σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας επιβάλλεται τέλος 5%. Το νέο τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

Μεγάλο αγκάθι είναι η επιβολή του  ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην των Δωδεκανήσων και της Σαμοθράκης, αφού υπάρχει μεγάλη αντίδραση  από τους επαγγελματίες για την κατάργηση από την 1η του νέου έτους ,των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ.