Όταν έχετε μικρό παιδί στο σπίτι, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. H παιδική φαντασία και η περιέργεια δεν αφήνουν τίποτε ανεξερεύνητο και συνήθως οδηγούν τα παιδιά στις πιο απίθανες, απρόβλεπτες, αλλά πολλές φορές και επικίνδυνες για τα ίδια σκανταλιές.
Tι θα πρέπει να γνωρίζετε

Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, ειδικά στους πιο «επικίνδυνους» χώρους όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο.
Όταν μαγειρεύετε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε τις πίσω εστίες, που δεν τις φτάνει εύκολα.
Tο χερούλι των μαγειρικών σκευών δεν θα πρέπει να προεξέχει, ώστε να μην μπορεί το παιδί να το πιάσει.
Mετά το μαγείρεμα, μην ξεχνάτε να κλείνετε πάντα τον διακόπτη της εστίας που χρησιμοποιήσατε.
-Η ζεστή εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, ο φούρνος ή το τηγάνι με το καυτό λάδι αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές ευθύνονται για πολλές περιπτώσεις πυρκαγιάς και ατυχημάτων. Έχετε τον νου σας.
Eπίσης, φροντίστε να βγάζετε τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα, αμέσως μετά τη χρήση τους.
Aν έχετε τζάκι, μη χρησιμοποιείτε ποτέ βενζίνη, οινόπνευμα ή πετρέλαιο για να το ανάψετε και ύστερα τα αφήνετε εκτεθειμένα στον χώρο.
Mην παραλείπετε να τοποθετείτε πάντα τη μεταλλική προστατευτική κάλυψη μπροστά από το τζάκι σας και να επιβλέπετε το παιδί.
Τα θερμαντικά σώματα πρέπει γενικώς να είναι καλυμμένα ή μη προσβάσιμα στο παιδί.
Tο κρεβάτι του παιδιού δεν θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε ηλεκτρικά καλώδια.
Oι πρίζες να είναι πάντα καλυμμένες.
Όσο για τα επιτραπέζια φωτιστικά, αυτά θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε στέρεες επιφάνειες.
Eίναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε τα απορρυπαντικά και τα υγρά καθαρισμού σε ασφαλές μέρος, όπου δεν θα μπορούν να φτάσουν τα παιδικά χέρια.
Αν χρειαστεί να κάνετε απεντόμωση, προσέξτε τις περιοχές στις οποίες θα τοποθετηθούν οι τοξικές εντομοκτόνες ου€σίες, γιατί τα παιδιά μπουσουλάνε παντού και μετά βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα.
Επίσης, τα φάρμακα και τα καλλυντικά θα πρέπει να φυλάσσονται με ιδιαίτερη προσοχή, όπως και τα τσιγάρα, αν καπνίζετε. Αν το παιδί καταπιεί καπνό μπορεί να πάθει πολύ σοβαρή δηλητηρίαση.
Προσέχετε να μην αφήνετε ποτέ γεμάτη την μπανιέρα. Αντίστοιχα, αν βρεθείτε σε σπίτι με πισίνα, να επιβλέπετε διαρκώς το παιδί.
Φροντίστε να καλύπτετε τις αιχμηρές γωνίες των επίπλων.
Το παιδί δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε σκάλες. Ένα πορτάκι που θα το εμποδίζει μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο.
Αν έχει περπατούρα, αυτή να μη σκοντάφτει σε χαλιά κ.λπ.
Αν στο σπίτι υπάρχει σκύλος ή γάτα, μην αφήνετε το παιδί μόνο μαζί του. Τα μικρά παιδιά, από αδεξιότητα και άγνοια, μπορεί να τρομάξουν ή να πονέσουν το ζώο, και αυτό να αντιδράσει βίαια.

Να έχετε κατά νου ότι τα μικρά παιδιά είναι ευφάνταστα, επινοητικά και έχουν μεγάλη επιθυμία εξερεύνησης, γι’ αυτό εσείς πρέπει να είστε πάντα σε ετοιμότητα

Γράφει η

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος-Παιδιψυχολόγος

Από το  νέο βιβλίο μου Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά