Τα ελλείμματα μόνο για φέτος πλησιάζουν τα 4-5 δισ. ευρώ

Τα ελλείμματα μόνο για φέτος πλησιάζουν τα 4-5 δισ. ευρώ

pasxalisτου Θάνου Πασχάλη

Μπορεί η μάχη για τις μειώσεις των συντάξεων να μαίνεται ακόμη μεταξύ κυβέρνησης και Κουαρτέτου ωστόσο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν τον πόλεμο καθώς βγάζουν δεν βγάζουν την ερχόμενη χρονιά.
Τα ελλείμματα μόνο για φέτος πλησιάζουν τα 4-5 δισ. ευρώ (πρόκειται για ελλείμματα πέραν της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης ύψους 10 δισ. ευρώ) και ένας θεός ξέρει πως ακόμη στέκονται όρθια όταν η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, ο μειώσεις των μισθών κλπ. έχουν οδηγήσει στο ναδίρ την «αιμοδότησή» τους με ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει, όπως δηλώνει,το εναπομείναν -με βάση το μνημόνιο- κενό περικοπών των 700 εκ ευρώ με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η πλευρά της κυβέρνησης, καθώς από την άλλη οι πιστωτές, που έχουν και τον τελευταίο λόγο, επιμένουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να είναι ίσες με το 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, άρα μιλάμε για μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 10%-30% το λιγότερο.
Το ζητούμενο είναι όμως άλλο. Μέχρι πότε το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να υποστηρίζει συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ σε τουλάχιστον 900.000 όταν αυτές δίνονται μόνο με δανεικά η από τη φορολογία των εργαζομένων; Γιατί τα 15 δισ. της ετήσιας κρατικής συνεισφοράς προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρήματα που προέρχονται κατά ένα μέρος από το υπόλοιπο των αναγκαστικών δανείων(σε ποσοστό 14%) που λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια από τους πιστωτές, αφού αφαιρεθεί το υπόλοιπο 86% των δανείων που καταλήγουν στην αποπληρωμή παλαιών δανείων που λήγουν και για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Αυτό τι υποδηλώνει; Ότι οι συντάξεις διατηρούνται, στο ύψος που διατηρούνται σήμερα, όχι γιατί αυξάνεται ο εθνικός πλούτος άρα συνεισφέρονται περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους αλλά γιατί ,όπως και παλαιότερα, υποστηρίζονται με νέα δάνεια φορτώνοντας εκ νέου το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μια νοσηρή και παράλογη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά πραγματική οικονομική βάση. Οι πιστωτές τι ζητούν; Το ύψος των συντάξεων να συνδεθεί με το ποσό των εισφορών που καταβάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (που ολοένα και λιγοστεύει) συν το ύψος της κρατικής επιχορήγησης να μην ξεπερνά ετησίως το 4,5% του ΑΕΠ (αντί 9 % του ΑΕΠ σε εμάς) το οποίο καταβάλουν κατά μέσο όρο οι ευρωπαικές χώρες για την ενίσχυση των ασφαλιστικών τους Ταμείων.
Αυτό, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα εφαρμοστεί το πολύ σε βάθος τριετίας. Οπερ σημαίνει μείωση των συντάξεων σταδιακά κατά 50%. Αν οι συντάξεις δεν πάνε στο μισό από ότι είναι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία θα βαρέσουν κανόνι γιατί δεν αντέχει να συνεισφέρει με 15 δισ. ευρώ ετησίως ο κρατικός προυπολογισμός.
Εκτός κι αν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε νέα δανεικά (δεν μπορούμε πλέον) ρίχνοντας πλέον κανόνι όλη η χώρα δηλαδή πτωχεύοντας με τη βούλα. Εκτός αν συνεχίσουμε να φορολογούμε μέχρι το μεδούλι τους πολίτες και περιορίσουμε στο μισό λειτουργικές δαπάνες όπως στην εκπαίδευση και την υγεία. Εκτός κι αν μειώσουμε στο μισό τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και σταματήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Όλα αυτά η κάποια από αυτά. Διαλέγετε και παίρνετε. newpost.gr