Εμβολιασμοί και στους καταυλισμούς Ρομά στον Δήμο Βέλου-Βόχας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει σχετικά με την τροφοδοσία των φαρμακείων με εμβόλια για την ιλαρά το Υπουργείο Υγείας  σύμφωνα με ανακοίνωσή του , καθώς στη χώρα  σημειώνεται μεγάλη έξαρση της νόσου.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος  στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως  «οι όποιες  ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα», προσπαθώντας έτσι διαβεβαιώσει πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων στη χώρα ενώ παραδέχεται πως υπάρχουν ελλείψεις χωρίς να διευκρινίζει αν αυτές παρουσιάζονται στις δημόσιες δομές η σε ποσότητες από εταιρίες  που τα εισάγουν.
Σημείωσε ακόμη πως  ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε πως από αύριο θα ανανεωθεί το εμπόρευμα,  τόσο των φαρμακείων  όσο και των φαρμακαποθηκών και πως θα είναι πλέον συχνότερος ο εφοδιασμός τους ,αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση.

Ακόμη ανέφερε πως  το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί στους πληθυσμούς Ρομά, από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά και εκανε γνωστό οτι έχουν  πραγματοποιηθεί από την περασμένη Παρασκευή 1.056 εμβολιασμοί  για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά ενώ συνεχίζεται η δράση  μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της επικράτειας.

Και στην Κορινθία συγκεκριμένα στον Δήμο Βέλου Βόχας, πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου εμβολιασμοί σε παιδιά  Ρομά του καταυλισμού της περιοχής .

 

 


Η ανακοίνωση

Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα εμβόλια ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000 εμβόλια. Οι όποιες  ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών (επισυνάπτεται εκ νέου η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας) εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Γι αυτό το λόγο, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι α) από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τέλος, όσον αφορά τους πληθυσμούς Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί  για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά και η δράση συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της επικράτειας.