pitta 285Vtasosorthios«Πεντανόστιμη πίτα σφολιάτα με σπανάκι και μπέικον»

 μας προτείνει ο Σεφ του mazimagazine.gr και «mazinovel»radio
 Τάσος Δημογέροντας.
 Είναι μια οικονομική και νόστιμη συνταγή με κόστος 11.5 euro
 Υλικά:
1. 2 φύλλα σφολιάτας
2. 1,5 kg σπανάκι
3. 1 ματσάκι άνιθο
4. 12 φέτες μπεικον κομμένες σε λεπτές φέτες
5. 200 gr. γκούντα τριμμένη
6. 2 κρεμμύδια ξερα κομμένα καρεδάκια
7. 2 κρεμμύδια φρέσκα κομμένα ροδελάκια
8. 1 κύβο βοδινού
9. 100 gr. Βούτηρο
10. 150 gr. Γάλα φρέσκο
11. 100 gr. Κρέμμα γάλακτος
12. 4-5 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
13. 2 κ.σ ρίγανη
14. 2 κ.σ θυμάρι
15. 1. κ.σ μοσχοκάρυδο
16. 1 λάιμ
17. Αλάτι
18. Πιπέρι
19. Λίγο λάδι

Εκτέλεση:

Βήμα 1ο
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι μας μαζί με το μπέικον. Μόλις πάρουνε καλό χρώμα θρυμματίζουμε με το χέρι μας το ζωμό βοδινού και προσθέτουμε το σπανάκι μας και τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά. Μόλις δούμε ότι έχουν ανακατευτεί όλα τα υλικά μαζί σβήνουμε με την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας την ρίγανη, το θυμάρι μας αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζουμε περίπου για 15 λεπτά, το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνιθο και ξύνουμαι από πάνω το λάιμ μας και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία άλλη κατσαρόλα κάνουμε την μπεσαμέλ μας σωτάροντας το βούτηρο με αλεύρι μας με γρήγορες κινήσεις σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην μας αρπάξει το αλεύρι. Μόλις δούμε ότι έχει πάρει χρυσαφί χρώμα προσθέτουμε το γάλα μας σιγά – σιγά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις αρχίσει και σφίγγει η μπεσαμέλ μας ( στην συγκεκριμένη συνταγή θέλουμε την μπεσαμέλ μας σφιχτή) το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί μας και το μοσχοκάρυδο μας. Στην συνέχεια παίρνουμε την πρώτη κατσαρόλα μας με το σπανάκι και προσθέτουμε το μίγμα μας σιγά – σιγά στην μπεσαμέλ μας. Σε ένα ταψί βουτηρωμένο αώνπλουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας μας όσο μπορούμε να εξέχει από το ταψί μας με σιγανές κινήσεις. Στην συνέχεια απλώνουμε το μίγμα μας να πάει παντού σε όλο το ταψί και μετά σκεπάζουμε την πίτα μας με το δεύτερο φύλλο σφολιάτα μας κάνοντας ωραία σχηματάκια με το πρώτο φύλλο που εξέχει από κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φρούρνο πρώτα στο κατω μέρος για 15 λεπτά και μετά στο πάνω – κάτω για 40 λεπτά.

Το tip της ημέρας :

¨Όταν φτιάχνουμε πίτες με μπεσαμέλ θα πρέπει να προσέχουμε να είναι αρκετά σφιχτή.