Lazania-me-spanaki

tasosorthios  «Λαζάνια στο φούρνο με σπανάκι και φέτα»

 μας προτείνει ο Σεφ του mazimagazine.gr και «mazinovel»radio
 Τάσος Δημογέροντας.
 Είναι μια οικονομική και νόστιμη συνταγή με κόστος: 6,5 euro
 Υλικά:
 500 γρ. λαζάνια
 800 γρ. καθαρισμένο σπανάκι
 400 γρ. φέτα
 700 γρ. ντομάτες
 100 γρ. κουκουνάρι
 100 γρ. βούτυρο
 40 γρ. αλεύρι
 1/2 λίτρο γάλα πλήρες
 250 ml κρέμα γάλακτος
 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
 1 κ.γ. θυμάρι
 1κ.σ. δυόσμο
 αλάτι, πιπέρι

 Παρασκευή
Πλένουμε το σπανάκι, το στεγνώνουμε και το σωτάρουμε με 25 γρ. περίπου βούτυρο, μαζί με το δυόσμο. Βγάζουμε από τη φωτιά αφαιρώντας τα πολλά υγρά, αν υπάρχουν, και μόλις κρυώσει ελαφρά το ανακατεύουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και το κουκουνάρι (προτιμότερο να το έχουμε καβουρδίσει ελαφρά), αλάτι και πιπέρι (ανάλογη διαδικασία κάνουμε με το κατεψγμένο σπανάκι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας). Ανάβουμε το φούρνο στους 180οC. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ: λυώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε μέχρι να ξανθύνει. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά, σαν κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και απλώνουμε στον πάτο ένα λεπτό στρώμα λευκής σάλτσας. Επάνω βάζουμε μια στρώση λαζάνια, μια στρώση μείγμα σπανακιού, μια στρώση ντομάτες και καλύπτουμε με λεπτό στρώμα σάλτσας. Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση λαζανιών, σπανακιού, ντομάτας, σάλτσας και ούτω καθ’ εξής, μέχρι να σωθούν τα υλικά, υπολογίζοντας να τελειώσουμε με μια στρώση λαζάνια και παχύτερο στρώμα σάλτσας. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο για 45′, στην αρχή σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Σημ. Αν θέλετε τα λαζάνια πιο μαλακά, τα ζεματάτε προηγουμένως για 1′ σε νερό που βράζει.