protobouliakor

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής της Ελλάδας, 2014-2020 (ΕΠ-Ι)
Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)
(προϋπολογισμού περίπου 330 εκ. ευρώ)

Το Ταμείο στοχεύει στην ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης, η παιδική φτώχεια και η στέρηση τροφής (ακραία φτώχεια). Το πρόγραμμα εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική αντιμετώπιση της φτώχειας. Σκοπός του είναι να διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια (τρόφιμα, ρουχισμό, είδη καθαριότητος και προσωπικής υγιεινής, βιβλία κλπ.) και να παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης.
Η γενική κατεύθυνση είναι ότι συγκροτείται μια Κοινωνική Σύμπραξη ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δυνητικών οργανώσεων εταίρων.

Έρχεται λοιπόν στις 27/1/2015 ο κ. Πνευματικός, ο οποίος κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους δημάρχους του νομού, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κορινθίας Π. Καλλίρη, καθώς και την εκκλησία και την ΜΚΟ Unesco Πειραιώς και Νήσων (ως τους μόνους φορείς στην περιοχή που παράγουν ανθρωπιστικό έργο;;;;;) γιατί οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή (με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου) λήγουν στις 10/2/2015. Εισηγητής στην σύσκεψη αυτή ήταν ο κ. Αμοιρίδης εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας «Αθηναϊκή Αναπτυξιακή Σύμβουλοι Διοίκησης και Ανάπτυξης ΑΕ» ως έχων την «τεχνογνωσία;;;», χωρίς να αναφερθεί με ποιά ιδιότητα παρίστατο. Ερωτηθής ο κ. Δήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης/2/2015 απήντησε πως ο κ. Αμοιρίδης δεν έχει καμία οικονομική σχέση με τον Δήμο.

Βάσει όλων των παραπάνω επισημαίνουμε:
1) Δεν καλέστηκαν ΟΛΟΙ οι φορείς και σύλλογοι οι οποίοι μπορούν και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφής φτώχειας και απομόνωσης όπως π.χ. Το Αλληλέγγυο Κοινωνικό Ιατρείο (2 χρόνια δράσης με πάνω από 100 εθελοντές και 500 ασθενείς) , το Χαμόγελο του παιδιού, η Κιβωτός των παιδιών, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και ΟΛΕΣ γενικά οι ενεργές ομάδες που προσφέρουν σημαντικό έργο στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης και όχι μόνον.
2) Δεν υπάρχει η βούληση για την δημιουργία ΜΙΑΣ Κοινωνικής Σύμπραξης με όλους τους ενεργούς φορείς της περιοχής, γιατί και ο Δήμος και η Περιφέρεια και η Εκκλησία θέλουν να μπουν επικεφαλείς και αντί να προσπαθούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, για άλλη μια φορά διχαζόμαστε.
(αυτό το λέμε διότι:
– εστάλη προς όλους τους δήμους, την εκκλησία και την ΜΚΟ Unesco Πειραιώς και Νήσων ένα σχέδιο διαβούλευσης και ένα ερωτηματολόγιο (το οποίο όμως δεν είναι κατάλληλο) για την υφιστάμενη κατάσταση στους δήμους του νομού, το οποίο θα έπρεπε να απαντηθεί μέχρι 04/02/2015.
– Στη συνέχεια και για λόγους που δεν έχουν γίνει σαφείς, η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας απεφάσισε να ηγηθεί άλλης κοινωνικής σύμπραξης και έστειλε σειρά εγγράφων προς συμπλήρωση από τους δήμους!!!
– αλλά όπως έγινε γνωστό από εργαζομένους σε άλλους δήμους και η Εκκλησία με το αιτιολογητικό ότι διανέμει 4.000 μερίδες συσσιτίων σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής κοινωνικής σύμπραξης στην Κορινθία!!! )

3) Το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε είναι ανεπαρκές, δεν δίνει την δυνατότητα διασφάλισης της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων όσοι δικαιούνται συνδρομή και επισιτιστική ή άλλη βοήθεια, το οποίο είναι και το ζητούμενο.
4) Ο επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης θα πρέπει να έχει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια ώστε να διασφαλιστεί α) η ισότιμη πρόσβαση όλων των ωφελουμένων και β) η σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων.
5) Θα πρέπει ο Δήμος, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ζητήσουν παράταση από το Υπουργείο για την υποβολή των αιτήσεων ώστε να προηγηθεί ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με όλους τους Κοινωνικούς Φορείς, Δομές και Ενεργές Ομάδες Πολιτών και την δημιουργία της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ και ΟΡΘΟΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ.
6) Τέλος δεσμευόμαστε να συμπράξουμε ουσιαστικά με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών για την Ανατροπή στον Δήμο Κορινθίων