tsipras1

Σήμερα κατατίθενται στους δανειστές οι προτάσεις της Ελλάδας με στόχο συμφωνία

– Τι προβλέπεται για ΦΠΑ και συντάξεις – Δέσμευση της Αθήνας για την εφαρμογή των πρώτων μέτρων από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα
της Μαρίνας Φούντα

Σήμερα είναι η πραγματική μέρα της κρίσης για την Ελλάδα, παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν αυστηρό τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για συμφωνία έως την Κυριακή, διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ.
Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει στους δανειστές ολοκληρωμένη πρόταση, ικανή να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία με τους δανειστές.
ADVERTISEMENT
Η Ελλάδα κατέθεσε ήδη από χθες επίσημο αίτημα στον ESM για χορήγηση πλήρους προγράμματος τριετούς διάρκειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ήδη κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για χορήγηση νέου δανείου, μετά την εντολή του ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που μένει είναι να σταλεί σήμερα η ελληνική πρόταση, καθώς από το περιεχόμενό της θα κριθεί εάν είναι εφικτή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Μπορεί ο χρόνος για την Ελλάδα να τελειώνει την Κυριακή, ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν πολλά, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει πρώτα σε επίπεδο Eurogroup (θα συνεδριάσει ή αύριο ή το Σάββατο), για να ακολουθήσει στη συνέχεια η πολιτική έγκριση, σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Μάλιστα δεν αποκλείεται αν επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup, να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή.
Όπως προκύπτει από την επιστολή του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου που εστάλη στον ESM, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας, μέσω της οποίας στόχος είναι να ανοίξουν εκ νέου οι κρουνοί χρηματοδότησης της οικονομίας – αλλά και να επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες ομαλότητας – η κυβέρνηση δεσμεύεται να αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα ήδη από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.
«Εντός του πλαισίου του προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου, μέσω της οποίας γίνεται σαφές πως για να επέλθει συμφωνία, η Αθήνα ρίχνει στη μάχη το βαρύ πυροβολικό της, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.
Αναλυτικά, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει ένα φορτίο δυσβάσταχτων μέτρων, όπως:
ΦΠΑ
– Στον υψηλό συντελεστή 23% οδηγείται η εστίαση αλλά και τα περισσότερα τρόφιμα, υπηρεσίες μεταφορών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, στον μεσαίο συντελεστή 13% βρίσκονται ξενοδοχεία και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% περιλαμβάνονται μόνο φάρμακα, βιβλία και θέατρα.
Εισφορά αλληλεγγύης
Κατά τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα και οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
– 2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
– 4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
– 6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
– 8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Αυξάνεται από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Στη λίστα των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνεται επίσης η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Ασφαλιστικό
Στην ελληνική πρόταση που θα σταλεί στους δανειστές περιλαμβάνονται:
– Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση της ποινής (πέναλτι) στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία.
– Πλήρης εφαρμογή του νόμου για χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015.
– Αναβολή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.
Στο τραπέζι βάζει η Ελλάδα το θέμα του χρέους
Όπως τονίζει ξεκάθαρα στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, η επιδιωκόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος.
Με όπλο της την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, μέσω της οποίας το Ταμείο πιέζει ανοιχτά για ελάφρυνση χρέους, η κυβέρνηση επιχειρεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Μάλιστα η Αθήνα δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της «να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως».