tsipras3Στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας σήμερα τη διακαναλική συνέντευξη, τονίζοντας ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του.

«Ο λαός βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα ή να συνεχιστεί αυτή η τραγωδία, δηλαδή ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή να δοθεί διέξοδος, ελπίδας πραγματικής διαπραγμάτευσης, ανόρθωσης, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επιστροφής στην ανάπτυξη» σημείωσε.

Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή», αναφέροντας πως αυτή «την έχουμε ανάγκη, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη ημέρα».

Την οποία την προσδιόρισε ως «επόμενη μέρα ενός ιστορικού θριάμβου για το λαού μας, μιας νέας μεταπολίτευσης». Την επόμενη μέρα, είπε, δεν θα υπάρχουν μνημόνια. Δεν θα υπάρχει τρόικα. «Την επόμενη μέρα θα συγκρουστούμε και μέσα και έξω». Και πρόσθεσε: «Δεν εφησυχάζουμε. Δίνουμε τη μάχη σπίτι το σπίτι». Γιατί, ισχυρό ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μήνυμα στην Ευρώπη. «Μας απασχολούν τα βήματα της επόμενης μέρας», είπε αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για το χρέος.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως «οι κρίσιμες μέρες για τη διαπραγμάτευση θα είναι μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης».

Αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως «ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αφορά στους πολίτες που επλήγησαν από τη μνημονιακή λαίλαπα».

Αναφέρθηκε ακόμα συνοπτικά στα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν όπως:

– Φορολογική ελάφρυνση και επαναφορά στα 12.000 ευρώ του αφορολόγητου για όλους.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και καθιέρωση ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο.

– Διαδικασίες ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ξεκαθαρίζοντας ποιες δεσμεύσεις της χώρας αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας, τόνισε:

«Αναγνωρίζουμε τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας, όλες αυτές που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Αντίθετα πρόσθεσε «η ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων δεν υποχρεώνουν στην τήρηση συγκεκριμένων μέσων». Πράγμα που σημαίνει πως «η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μάλιστα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως «η Τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός» και συνεπώς δεν αναγνωρίζεται.

Στη συνέχεια και με αφορμή ερώτηση για της υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ ο Α. Τσίπρας έθεσε και τη διάσταση των υποχρεώσεων της ΕΕ προς την Ελλάδα.

«Υπάρχουν, είπε, και υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα». Εδώ απαρίθμησε ότι δεν τηρούνται καταστατικές δεσμεύσεις της ΕΕ, δεν τηρείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν τηρούνται οι εργασιακοί νόμοι, δεν τηρούνται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Σε σχέση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ έδειξε ότι δεν ισχύει το περί περιορισμένου χρόνου διαπραγμάτευσης. Και σημείωσε ότι πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.

«Θα πρέπει μέχρι τότε, πρόσθεσε, να έχει βρεθεί μια λύση βιώσιμη για το χρέος».

Στη συνέχεια είπε: «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση το κρίσιμο είναι να πάμε δυνατοί. Θα ζητήσουμε από όλους να βάλουν πλάτη. Θα ζητήσω συναίνεση στη λύτρωση και όχι στην καταστροφή».

Σε ερώτημα για τις επικείμενες επαφές τους, ως πρωθυπουργός, είπε πως «δεν αναγνωρίζω στην κυρία Μέρκελ να είναι κάτι ξεχωριστώ από τους υπόλοιπους ηγέτης της ΕΕ» και επανέλαβε πως «η διαπραγμάτευση θα γίνει μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε πως «το πλαν Β της Τρόικα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία» ώστε να έχει την ανάγκη να στηριχτεί από δυνάμεις που στήριξαν την μέχρι τώρα πολιτική. «Την κρίσιμη στιγμή θα υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν ερχόμαστε για να πάρουμε μια ιστορική ρεβάνς. Εχουμε πλήρη συναίσθηση την κατάστασης».

Αναφερόμενος στο θέμα της αυτοδυναμίας είπε: «Εχουμε την αισιοδοξία ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει το χρέος του. Αν δε συμβεί να μας δώσει απόλυτη πλειοψηφία, όλοι θα κριθούν απέναντι στην ιστορία και πρωτίστως οι δυνάμεις της Αριστεράς μέσα στο Κοινοβούλιο». Ομως, πρόσθεσε, ακόμα και αυτοδύναμοι θα επιδιώξουμε συνεργασίες.

Και συμπλήρωσε: «Ο λαός μας, δεν ζητά από μας να κάνουμε θαύματα, ζητά να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να σταματήσει αυτή ασυδοσία».

Σε ότι αφορά το χώρο των ΜΜΕ είπε «θα επιδιώξουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι».

Σε ότι αφορά την ΕΡΤ «έχουμε δεσμευθεί ότι θα επαναλειτουργήσει χωρίς εμείς να πειραματιστούμε με μεθόδους, τύπου αποφασίζουμε και διατάσσουμε, χωρίς να βάλουμε μαύρο». Και συμπλήρωσε: «Θα ξεκινήσει σύντομα ένας ουσιαστικούς διάλογος. Θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια. Θέλουμε μια δημόσια τηλεόραση ισχυρή. Θέλουμε μια πλουραλιστική ΕΡΤ».

Αναφορικά με την επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό είπε «αποκλείεται» προσθέτοντας πάντως πως «η επιλογή μας θα είναι με κριτήριο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την απόφαση της ΕΚΤ επισήμανε πως «είναι πάγια η θέση μας για ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: Αυτό τώρα είναι στο τραπέζι της συζήτησης. Ο κ. Σαμαράς μας έλεγε ότι το απαγορεύει το καταστατικό της ΕΚΤ. Αυτό που έκανε χθες η ΕΚΤ, μας έλεγε ο κ. Σαμαράς ότι δεν γίνεται.

Στη συνέχεια ανέφερε πως στην Ευρώπη συγκρούονται δύο αντίθετες στρατηγικές για την έξοδο από την κρίση. Η μια λέει οι νόμοι πάνω από όλα. Η άλλη λέει θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αλλάξουμε του κανόνες, για να σώσουμε την ευρωζώνη. Εμείς λέμε θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι να σώσουμε την αξιοπρέπεια τους λαού μας.

Οταν τέθηκε και πάλι από δημοσιογράφο το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών είπε: Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ το σενάριο νέας προσφυγής στις κάλπες. Ένα σενάριο που έρχεται να γυρίσει τη χώρα σε περιόδους αστάθειας.

Η χώρα θέλει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη, για μεταρρυθμίσεις. Εδώ είναι και η ευθύνη του καθένα από μας. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε να συγκυβερνήσουμε όμηροι αυτών που οδήγησαν εδώ την Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα του αφοπλισμού των αστυνομικών σημείωσε πως «οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε επαφή με τον πολίτη ή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν πρέπει να φέρουν όπλα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολογία των καταθέσεων» ενώ ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά τους μεσαίους και αδύνατους πολίτες.

Το προηγούμενο όριο ήταν 200.000 ευρώ, θα έχουμε παραπάνω. Θα υπάρχει επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών με βάση τις τρέχουσες αξίες.

Είναι υπερτιμημένες οι αξίες. Θα επαναφέρουμε τις αξίες στην πραγματική τους διάσταση. Το ύψος του αφορολόγητου θα προστατεύει τα μεσαία στρώματα τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Καταλήγοντας τόνισε πως «δέσμευσή μας είναι να διεκδικήσουμε το ανεκπλήρωτο χρέος σε ότι αφορά το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία» αλλά «δεν το συνδέουμε με τη διαπραγμάτευση τους σημερινού μας χρέους».

Επίσης πρόσθεσε πως υπάρχει φορολογική ύλη που κρύβεται, φοροδιαφυγή, διαπλοκή, λίστες.