1324 DSC 1462

Στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του Δήμου Σικυωνίων, αναρτήθηκε η έγκριση της υπ’ αριθ. 4/2013 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου με θέμα «Χαρακτηρισμός της Τ.Κ. Ψαρίου της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων ως Μαρτυρικού χωριού».

Με την 431 απόφαση, της 33/13-11-2013 συνεδρίασής του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων ενέκρινε την παραπάνω απόφαση-πρόταση του Τοπικού συμβουλίου Ψαρίου και απεφάσισε όπως υποβάλλει το σχετικό αίτημα περί χαρακτηρισμού του χωριού μας ως «Μαρτυρικού χωριού», στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 5 του Ν.2503/1997, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν περίτρανα το δίκαιο του αιτήματος του «Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Ψαριωτών Κορινθίας» ο οποίος μέσω του Προέδρου του Βασίλη Κ. Γαλάνη, για δεύτερη φορά επανέρχεται και διεκδικεί την αυτονόητη δικαίωση των αγώνων και των διωγμών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου οι πρόγονοί μας.
Οφείλουμε όλοι οι Ψαραίοι ένα μεγάλο μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο για την επιμονή του και τη συνεχόμενη προσπάθεια του για την αναγνώριση του χωριού μας ως «Μαρτυρικού Χωριού» και οφείλουμε επίσης να συνδράμουμε κάθε προσπάθεια που μελλοντικά θα απαιτηθεί μέχρι η αίτηση του χωριού μας να δικαιωθεί από την αρμόδια επιτροπή.
Θέλουμε με την ευκαιρία να θυμίσουμε στην επιτροπή που θα μελετήσει το φάκελλο που θα υποβληθεί από το Δήμο Σικυωνίων, ότι η αίτηση κατατίθεται για δεύτερη φορά, ότι η πρώτη αίτηση δεν έτυχε ούτε καν μιας έγγραφης απάντησης (θετικής ή αρνητικής) και κυρίως ότι οι κάτοικοι του χωριού μας δεν επαιτούν κάποια θετική απόφαση. Απλά προσδοκούν ότι η επιτροπή θα βασιστεί στα πραγματικά γεγονότα για να κατανοήσει το δίκαιο του αιτήματος, και δεν θα αναμένει τις όποιες παρεμβάσεις…
Η ιστορία έχει γραφτεί με το αίμα 5 συγχωριανών μας, με το χωριό μας καμένο απ’ άκρου σ’ άκρο και με καθημερινούς αγώνες κατά των κατακτητών και δεν χρειάζεται καμία βουλευτική ή υπουργική παρέμβαση για να δικαιωθεί !