kifakΤο βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου, ξεκίνησε και η αποστολή των Κοινωνικών Ιατρείων της Αθήνας, του Πειραιά, του Περιστερίου και της Κορίνθου από τον Πειραιά για την Χίο. Η αποστολή έφτασε στο λιμάνι της Χίου τα ξημερώματα της Δευτέρας και από το πρωί ξεκίνησε δουλειά! Αρχικά επικοινώνησε και συναντήθηκε με τις υπάρχουσες δομές αλληλεγγύης της Χίου προκειμένου να αποκτήσει συνολική εικόνα για τις ανάγκες και στη συνέχεια επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές για να ενημερώσει για την παρουσία της και για το περιεχόμενο της δράσης.
Από τις 12.30 το μεσημέρι, στήθηκε το πρόχειρο ιατρείο μέσα στο δημοτικό πάρκο Χίου πίσω από την πλατεία Βουνακίου, στο κέντρο της πόλης, όπου είναι το σημείο συγκέντρωσης των προσφύγων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ταυτοποίησης από τις αρχές και αναμένουν για την αναχώρησή τους από το νησί.
Το Κοινωνικό Ιατρείο λειτούργησε περισσότερο από 10 ώρες με το ιατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό να υπερβαίνει την κούραση του ταξιδιού και την αυπνία.
Την πρώτη ημέρα εξετάστηκαν και δόθηκαν φάρμακα και αγωγές σε περισσότερους από 200 πρόσφυγες όλων των ηλικιών, ενώ μοιράστηκαν και ρούχα και κλινοσκεπάσματα για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών της αποστολής, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών είναι ήπια ενώ τα περισσότερα οφείλονται στην ταλαιπωρία του ταξιδιού των προσφύγων, αλλά και στις έλλειψη δυνατότητας ατομικής υγιεινής. Τα περιστατικά τα οποία χρειάστηκε να παραπεμφθούν στο νοσοκομείο της Χίου για εργαστηριακές εξετάσεις ήταν μόνο δύο και η συνεργασία με το προσωπικό του, ήταν άριστη.
Η παρουσία της αποστολής, ήδη από την πρώτη ημέρα της, φαίνεται ότι διαμόρφωσε νέες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και για την τοπική κοινωνία, αφού οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας ενεργοποιήθηκαν προσπαθώντας να εξασφαλίσουν κι αυτές από την πλευρά τους καλύτερες συνθήκες διαμονής των προσφύγων τοποθετώντας τελικά, έπειτα από την παρέμβαση της αποστολής, ντουζιέρες, ενώ καθαρίστηκαν οι εγκαταλειμμένες δημόσιες τουαλέτες και τοποθετήθηκαν και χημικές. Έπειτα δε από έκκληση που έγινε από το προσωπικό της αποστολής, Κάτοικοι του νησιού και συλλογικότητες ξεκίνησαν να συνδράμουν με τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και είδη ατομικής υγιεινής.
Η συμμετοχή των προσφύγων ήταν ενεργή όχι μόνο με την παρουσία τους και την χρήση των υπηρεσιών αλλά και στο επίπεδο της διαχείρισης και καθαριότητας του χώρου του κήπου συνολικά. Κάποιοι από αυτούς, βοήθησαν επίσης και στις εξετάσεις των συμπατριωτών τους, ως μεταφραστές.
Η αποστολή των ΚΙΦΑ στην Χίο, ήδη από την πρώτη ημέρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη ενός προβλήματος που φαινόταν ότι δεν υπάρχει αλλά και συνέβαλε καταλυτικά στο να ξεκινήσει να αλλάζει η αντίληψη και η φοβία ότι οι πρόσφυγες αποτελούν υγειονομική βόμβα για το νησί.
Μετά την πρώτη ημέρα, η αποστολή, αποφάσισε να αλλάξει τον αρχικό της σχεδιασμό που προέβλεπε ο επόμενος σταθμός της να είναι η Μυτιλήνη και θα παραμείνει στην Χίο μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε και θα επιστρέψει. portokaliradio.gr

kifakk

kifakkkk