9-11 cebfcebbcebfcebcceb5cebbceb5ceb9ceb1 cf80cf81cf89cf84cebf-e1415110180826Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου μας είναι η διευθέτηση του θέματος που αφορά στο στρατόπεδο Κορίνθου το οποίο έχει μετατραπεί σε μια ανθρώπινη φυλακή αξιοπρέπειας
Αν θέλουμε να συζητάμε σε ένα ανθρωπιστικό επίπεδο, προτάσσοντας τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότιμη μεταχείριση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, θα πρέπει να επιλυθεί ταχύτατα αυτό το αγκάθι που φυτεύτηκε δίχως λογική και ίχνος σεβασμού προς τον άνθρωπο, στην τοπική μας κοινωνία. Δεν αξίζει σε καμιά ανθρώπινη υπόσταση να διαβιώνει σε συνθήκες κράτησης χωρίς ελπίδα, με μοναδικό έγκλημα ότι μετανάστευσαν λόγω πολέμου, πείνας, εξαθλίωσης και έλλειψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόταση της Πρωτοβουλίας είναι να κλείσει άμεσα το στρατόπεδο «συγκέντρωσης» της περιοχής μας, μαζί με όλα τα άλλα, καθώς πιστεύουμε πως οι λύσεις δεν εφευρίσκονται με στρατόπεδα εγκλεισμού και στέρηση της ελευθερίας αλλά με αποφάσεις δυναμικές μέσα σε πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επίσκεψη των τριών Κορίνθιων βουλευτών στο Στρατόπεδο κρίνεται θετική, ελπίζοντας να πιέσουν για γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να βρει λύσεις για το πρόβλημα της μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και με επανεξέταση όλων εκείνων των δεσμεύσεων που καθιστούν την ανθρωπιστική λύση του προβλήματος αδύνατη. Στρατόπεδα συγκέντρωσης ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ.

Υ.Γ. Είναι τουλάχιστον αστείο, εκτός αν το δεις σοβαρά οπότε γίνεται εξοργιστικό, το όψιμο ενδιαφέρον ανθρώπων της αυτοδιοίκησης για το κλείσιμο του στρατοπέδου Κορίνθου τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση , ενώ ως τώρα που κατείχαν και θέσεις ευθύνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις, από τις δηλώσεις τους, καταλαβαίναμε ότι δεν ήξεραν πως υπάρχει στρατόπεδο με μετανάστες στην πόλη.

Είναι ακόμα χειρότερη η εντύπωση που προκαλούν, όταν ουσιαστικά απαιτούν να μην ενοχληθεί η πόλη από το γενικότερο πρόβλημα, αδιαφορώντας γι’ αυτό . Οι «υγειονομικές βόμβες» να μην είναι στο σπίτι μας και ας πάνε όπου αλλού θέλουν. Να θυμίσουμε πως με δική μας παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία απόφαση για να κλείσει το στρατόπεδο, εντάχθηκε και η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος. Τώρα αρχίσαμε πάλι να μιλάμε για «λαθρομετανάστες» και «επικίνδυνες καταστάσεις».

Όσο για το αν θα παραδοθεί ολόκληρο στην τοπική κοινωνία (αυτό καίει όλους τους παραπάνω, για να βρουν χώρους και να γλιτώσουν ενοίκια) ή αν θα μετατραπεί σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας, καλό θα ήταν πρώτον, να περιμένουμε επίσημες δηλώσεις και δεύτερον, ας καταλάβουν όλοι αυτοί οι τοπικοί άρχοντες πως και αυτό μπορεί να γίνει συνδυαστικά, με δεδομένο πως είναι αδιανόητο να μιλάμε για κέντρο φιλοξενίας 800 ατόμων.

Κάτι τέτοιο δεν αντέχει καμία πόλη πόσο μάλλον όταν είναι στο κέντρο της. Η κίνηση αυτή θα είχε νόημα για έναν πολύ μικρότερο αριθμό μεταναστών και πάντα με την προοπτική της οριστικής επίλυσης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Να διεκδικηθεί η χρήση του Στρατοπέδου και να μπει σε δημόσια, ανοικτή διαβούλευση με την κοινωνία, τους νέους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση πρωτεύον μέλημα της κοινωνίας πρέπει να είναι ο άνθρωπος.

Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών