4beb97b026c717525585e89f18a902cd L

tasosorthios«Τραχανότο» με μανιτάρια και πράσο
μας προτείνει ο Σεφ του mazimagazine.gr και «mazinovel»radio
Τάσος Δημογέροντας.
Είναι μια οικονομική και νόστιμη συνταγή με κόστος 4,70 ευρώ!

    Υλικά (4 μερίδες):
 • 400 γρ. Τραχανάς ξινός
 • 500 γρ.. μανιτάρια διάφορα χοντροκομμένα
 • 1 πράσο χοντροκομμένο
 • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 .2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
 • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
 • 1 κλωνάρι θυμάρι
 • 1/2 φλ. κονιάκ
 • 2 κύβους λαχανικών (ή ζωμό που έχουμε κρατήσει από το χθεσινό μας φαγητό βλέπε μελένιαφιλετάκια).
 • 50 γρ. Βούτηρο
 • 30 γρ. παρμεζάνα
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 • Ελαιόλαδο

Πρίν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε το τραχανότο μας σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό με τους 2 κύβους λαχανικών!!
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά(7) σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι, την πάπρικα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν κι αυτά και αφού έχουν μαλακώσει προσθέτουμε τον τραχανά μας ανακατέυοντας συνεχώς για 2 λεπτά προσπαθώντας να μην μας κολήσει ο τραχανάς. Στην συνέχεια σβήνουμε με το κονιάκ και χαμηλώνουμε την φωτιά μας στο (3) προσθέτοντας μία-μία με τη ν μεγάλη μας την κουτάλα ζωμό λαχανικών. Τώρα θέλω την προσοχή σας!! ¨Εχοντας προσθέσει την μία κουτάλα ζωμού ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιεί τα υγρά του ο τραχανάς και λίγο πριν στεγνώσει προσθέτουμε άλλη μία κουτάλα ζωμού! Ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία δοκιμάζοντας συνέχεια το φαγητό μας μέχρι να δούμε ότι ο τραχανάς μας είναι έτοιμος! Αφού έχοντας δοκιμάσει το φαγητό μας και κρίνουμε ότι είναι έτοιμος αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτηρο και την παρμεζάνα μας έτσι ώστε να χυλώσει το τραχανότο μας. Καλής σας όρεξη!!!

Κόστος φαγητού: 4.70 euro

Το tip της ημέρας :

1ον : Για να πετύχουμε το σωστό χύλωμα του τραχαχότου μας ή του ριζότο μας θα πρέπει πριν το αποσύρουμε από την φωτιά να έχει λίγα ζουμάκι το φαγητό μας και επίσης το χύλωμα πάντα μα πάντα να γίνεται εκτός φωτιάς και το βούτηρο να είναι παγωμένο.

2ον : Σε περίπτωση που έχει περισσέψει τραχανότο και επειδή δεν συνηθίζεται να τρώγεται κρύο γιατί χάνει όλα τα ζουμιά και σφίγγει με 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά, μία ντομάτα τριμμένη και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πλάθουμε σε σχήμα κεφτέδων τα πανάρουμε με αυγό, αλεύρι και φρυγανιά τα τοποθετούμε στην κατάψυξη και έχουμε γευστικότατες τραχανοκροκέτες εντυπωσιάζοντας την επόμενη φορά τους καλεσμένους μας αφού είναι ένα εκπληκτικό συνοδευτικό για ούζο η τσίπουρο!!