protobouliakor

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Δημοτική Ενότητα Άσσου – Λεχαίου σχετικά με το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δρόμους της πόλης και με τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής.

Μας προκαλεί τρομερή κατάπληξη η εκδικητική διάθεση ενός Δημάρχου προς κάποιους πολίτες οι οποίοι έκαναν μήνυση στον ίδιο για συκοφαντική δυσφήμιση (όποιοι κι αν είναι αυτοί) αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θέλησε να τους «εκδικηθεί». Για μια εβδομάδα τα σκουπίδια του Περιγιαλίου, του Λεχαίου και του Άσσου παρέμειναν στους κάδους, λες και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έπρεπε για κάτι να τιμωρηθούν. Λες και έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους Κορίνθιους. Λες και η ύπαρξη και μόνο της χωματερής στην περιοχή τους, δεν είναι αρκετή τιμωρία και πρέπει να τους αφήσουμε τα σκουπίδια έξω από τα σπίτια τους.

Διαβάζοντας κάποιος το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κορινθίων για το θέμα, βρίσκει και πολλά άλλα Χριστουγεννιάτικα δωράκια. Ο Δήμος, αναφέρει, χρησιμοποιεί την χωματερή στον Άσσο και στο Χιλιομόδι με την σύμφωνη γνώμη των υπεύθυνων φορέων! Ας ξεπεράσουμε γρήγορα γρήγορα τα προεκλογικά ψεύδη επί του θέματος και ας πάμε στην ουσία. Έχει δώσει έγγραφη άδεια το Υπουργείο ή η Περιφέρεια για την χρήση των χωματερών αυτών; Αυτό θέλουν να πιστέψουμε; Πιθανότερο φαίνεται να είναι το σενάριο: « Σε αφήνω να τις χρησιμοποιείς, αλλά όταν έρθει η ώρα μηδέν, να προτιμήσεις τη δική μας λύση που θα είναι ταυτόχρονα και η ευλογημένη» έ κύριε Σταυρέλη;

Γράφει επίσης πως στην θέση «Αετόπετρα» γίνεται απόθεση εδώ και 40 χρόνια και δεν αισθάνονται καμία ντροπή για την περιβαλλοντική ζημία που έχουν προκαλέσει τόσα χρόνια στην περιοχή και πως θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να βρουν λύση το κράτος και η περιφέρεια που «έχουν την αρμοδιότητα αποκλειστικά τα τελευταία πέντε (5) χρόνια». Κι εμείς οι αφελείς και αγράμματοι πιστεύαμε και διαβάζαμε λάθος το νόμο που λέει πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη των ΟΤΑ…για να κλείσει το Δελτίο Τύπου με μια σειρά ενεργειών που έχει κάνει ο Δήμος από το 2011 για το θέμα της διαχείρισης (πριν λίγο δεν είπαμε πως δεν έχει την αρμοδιότητα;) οι οποίες όμως όλες δεν προχώρησαν γιατί δεν εγκρίθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια. Στο θέμα αυτό ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα, κος Μαυρίκης, του απάντησε πολύ εύστοχα στην πρόσφατη σχετική ημερίδα της Πρωτοβουλίας, πως το μόνο που έχει να ξοδέψει αρχικά είναι 20.000 ευρώ για την αγορά των κάδων. Μετά η ανακύκλωση τροφοδοτεί από μόνη της το πρόγραμμα, είναι δηλαδή ανταποδοτική. Μάλλον δεν το άκουγε εκείνη την ώρα ο Δήμαρχός μας. Ελπιδοφόρο είναι πως τον πρόσεξε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας.

Επειδή ούτε αφελείς είμαστε, ούτε αγράμματοι και επειδή δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα πια, με τέτοιες παιδιάστικες συμπεριφορές του κου Πνευματικού, πρέπει να πούμε τα εξής:
• Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται πολίτες από προσωπικές διενέξεις ή αντιδικίες. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη η Δημοτική Αρχή από τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών έστω και για την ταλαιπωρία μιας εβδομάδας.
• Περιμένουμε να δούμε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την σύμφωνη γνώμη κράτους και περιφέρειας για την παράνομη χρήση των ΧΑΔΑ του Δήμου μας.
• Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει άμεσα, σε συνεργασία και με την αντιπολίτευση και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την λύση του προβλήματος των αστικών αποβλήτων. Από λόγια χορτάσαμε. Οι πολίτες σας ψήφισαν με την ελπίδα ότι θα δούνε και έργα( και δεν εννοούμε τα γήπεδα).
• Οι λύσεις Τατούλη – Τέρνα μόνο ως απειλή ακούγονται σε οποιονδήποτε γνωρίζει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση, και για το περιβάλλον και για τις οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν στους ΟΤΑ. Η ανακύκλωση στην πηγή, η κομποστοποίηση (που έστω και πιλοτικά έχει αναγγελθεί πως θα ξεκινήσει στον Δήμο μας) και η υιοθέτηση των καλών πρακτικών άλλων Δήμων και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, είναι μονόδρομος ως επιλογή, σύμφωνη και με τις οδηγίες της ΕΕ, αλλά κυρίως λόγω της ανάγκης να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.

Η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών καλεί όλους τους πολίτες να πιέσουμε να βρεθεί άμεσα μια λύση. Μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει χωματερές στην αυλή μας, δεν θα μας δεσμεύει για 28 χρόνια και θα μας κάνει όλους συμμέτοχους στην δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον Δήμο μας. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και είναι εφικτές. Μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.