protobouliakor

Χωρίς διαβούλευση, χωρίς έγκαιρη παροχή στοιχείων και εισηγήσεων (2 ημέρες πριν) κληθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε θέση για έναν προϋπολογισμό 300 σελίδων και το τεχνικό πρόγραμμα που τον συνοδεύει.
Μέσα σε μια κρίσιμη κατάσταση για την χώρα – τον δήμο – και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πολίτες ο προϋπολογισμός είναι καθαρά διαχειριστικός και πλασματικός.
Ο προϋπολογισμός έχει φορέσει το «στενό κορσέ» του «παρατηρητηρίου» και του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης που υπαγορεύουν στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών (60% μείωση των εσόδων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και περικοπές επιπλέον για το 2015 των εξόδων για την κοινωνική μέριμνα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους, αστέγους, νέους.
Ο προϋπολογισμός δεν έχει καμία αναπτυξιακή πνοή, δεν ασχολείται με τα σοβαρά θέματα των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την τουριστική ανάπτυξη, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και την μεταποίηση. Όπως και με την βελτίωση της ζωής των πολιτών την δικτύωση για τη νερό στην περιφέρεια του Δήμου, τις συγκοινωνίες, τα δίκτυα σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό κ.α.
Η απάντηση ότι τα θέματα στον προϋπολογισμό, δεν είναι θέματα των Ν.Π. του Δήμου δεν είναι πειστική. Όλα τα σοβαρά θέματα πρέπει να μπαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένα για πληροφόρηση και χάραξη ενιαίας πολιτικής και προγραμματικής δράσης.
Επιπλέον η εικόνα για το 2014 και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του έτους έως τον 7/2014 δεν διευκόλυνε την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις δυνατότητες εσόδων του Δήμου και προγραμματισμό για το 2015.
Το τεχνικό πρόγραμμα, επαναλαμβανόμενο με τα περισσότερα έργα συνεχιζόμενα χωρίς να δοθεί εικόνα (παρά τις ερωτήσεις μας) για το ποσοστό υλοποίησης το 2014, αλλά και χωρίς στόχο υλοποίησης για το 2015 μας οδήγησε στην απόφαση να το καταψηφίσουμε.
Η εισπραξιμότητα των οφειλών προς το Δήμο κυρίως από τους μεγάλους οφειλέτες παρά τα τεράστια Δικαστικά και Δικηγορικά έξοδα του Δήμου δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση. Ζητήσαμε κατάλογο των μεγάλων οφειλετών, ζητήσαμε κατάλογο ακινήτων και μισθωμάτων καθώς και μισθωμένων ακινήτων από το Δήμο, ζητήσαμε και απαιτήσαμε Διαφάνεια στο παραπάνω καθώς και σ΄ όλη τη διαχείριση του Δήμου.
Ζητάμε την ολοκλήρωση όλων των ημιτελών έργων της προεκλογικής περιόδου, που εγκαταλείφθηκαν μετά τις εκλογές, παιδικές χαρές, οδοποιία, ΟΣΕ, κυκλοφορικό κ.α.
Για όλα τα παραπάνω καταψηφίσαμε όλη την πολιτική φιλοσοφία και τις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού 2015 και ψηφίσαμε «ναι» στις ανελαστικές δαπάνες του Δήμου, όπως μισθοδοσίες, προνοιακά επιδόματα κλπ.
Πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, τυπικός και θα χρειαστεί επαναπροσδιορισμό και σχεδιασμό σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Εμείς θα επανέλθουμε κωδικό – κωδικό και θα ασκήσουμε το ρόλο μας σαν αντιπολίτευση παραθέτοντας πάντα τις προτάσεις μας.