xyta-fulis

Καταδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η χώρα μας επιτρέποντας τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) του Κιάτου, παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.
Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει πως , μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ του Κιάτου λειτουργεί χωρίς την ισχύουσα άδεια από το 2002.
Διαπιστώθηκε, επίσης, βάσει εκθέσεως αυτοψίας, ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και ότι, βάσει της υπογεγραμμένης από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου γνωμοδοτήσεως της 11ης Δεκεμβρίου 2012, παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η λειτουργία του ΧΥΤΑ του Κιάτου χωρίς ισχύουσα άδεια είχε ως συνέπεια την επί μακρόν σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αναφέρει στην απόφασή του το Ευρωδικαστήριο.
Το θέμα αποτελούσε κοινό μυστικό όλων των Κυβερνήσεων των Δημοτικών και Νομαρχιακών αρχών που άσκησαν διοίκηση σε  αυτή τη χώρα , τον Δήμο και το Νομό.

Ολοι  όμως έκλειναν τα μάτια και τα στόματα σε μια κοινή συνενοχή.
Μόνο ο αείμνηστος Βασίλης Κελλάρης πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ αντιδρούσε με όλη του τη δύναμη και ζητούσε λύση για να σωθεί το περιβάλλον που ήταν τόσο βεβαρυμμένο,αλλά  και για  να μην έρθουν τα πρόστιμα από την ΕΕ.
Δεν τον άκουσε όμως κανείς!