syriza
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ χαιρετίζει το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κορινθίων το οποίο απαιτεί το κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στην πόλη μας. Το θετικό στο ψήφισμα μάλιστα είναι ότι ζητάει όχι απλά το κλείσιμο του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, αλλά το κλείσιμο αυτών των κέντρων σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μιας και αποδεικνύει ότι σιγά –σιγά πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα συνειδητοποιούν το αδιέξοδο και το απάνθρωπο τέτοιων πρακτικών για την αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος, όπως είναι η μετανάστευση.
Ως ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ έχουμε όμως να επισημάνουμε ότι η αντίδραση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου άργησε τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν η αντίδραση του Δήμου Κορινθίων, αλλά και των άλλων δήμων της Κορινθίας ήταν αποφασιστικά απέναντι στη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο με τα όποια ελάχιστα νομικά μέσα ήταν διαθέσιμα αλλά και με την κινηματική δυναμική λογική σε ανθρωπιστική κατεύθυνση που ένας δήμος μπορεί να εμπνεύσει, τότε ίσως να είχαμε καταφέρει να σταματήσουμε τη λειτουργία του Κέντρου. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για άλλους θεσμικούς φορείς του νομού και της πόλης μας. Η αντιπεριφέρεια Κορινθίας, το Επιμελητήριο Κορινθίας (το αναφέρουμε γιατί ο πρόεδρός του είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κορινθίων) δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού τα δύο αυτά χρόνια, παρότι οι εκκλήσεις προς την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της, που διατυπώθηκαν κατ’ επανάληψη τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους πολίτες που έχουν ενεργά στρατευτεί στον αγώνα, για να κλείσουν τα ιδιότυπα αυτά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα, ήταν συνεχείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ έχει από την πρώτη στιγμή ασχοληθεί ενεργά με την ανάδειξη όλης της προβληματικής προσέγγισης που αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Κράτησης και έχει φέρει το θέμα κατ’ επανάληψη στη βουλή, αποσπώντας από τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εντελώς αστήρικτες και προκλητικές απαντήσεις που δείχνουν και το μέγεθος της αδιαφορίας της κυβέρνησης Σαμαρά για το ζήτημα και τη βάναυση προσβολή των κορινθίων πολιτών. Έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ επισκεφτεί το Κέντρο Κράτησης αλλεπάλληλες φορές, μαζί με βουλευτές, ευρωβουλευτές, συλλογικότητες και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, δημοτικές παρατάξεις. Έχουμε αναδείξει με συνεντεύξεις, δελτία τύπου, αρθογραφία, εκδηλώσεις, το αδιέξοδο, ανθρωπιστικό και κοινωνικό, που συνεπάγεται η ακολουθούμενη πολιτική. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την προσπάθεια μας μέχρι να κλείσουν οριστικά τα κέντρα αυτά. Επειδή θεωρούμε αναμφισβήτητα το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων ένα πολύ θετικό βήμα, πιστεύουμε ότι η σύμπραξη και του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.
ΥΓ Δεν περιμένουμε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο νομό μας να αντιδράσουν στο κάλεσμα του Δήμου και να πάρουν θέση για το θέμα. Είναι τόσο δεδομένα προβλέψιμη η πολιτική τους και τόσο μακριά από της ανάγκες της κοινωνίας που κάθε διαφορετική αντίδραση θα ήταν αδιανόητη. Για τους κορίνθιους βουλευτές της ΝΔ από την άλλη η πλήρη ταύτισή τους με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διάστασης των επιλογών τους με τις ανάγκες των κορίνθιων πολιτών. Οι πολίτες είναι αυτοί που σε τελική ανάλυση θα κρίνουν οριστικά τη στάση τους.