D667829C9081A3A5BE12795A51ABDF2E

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι είναι αυτοί στους οποίους απενεμήθει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης

Την Μαλάλα είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν οι Ταλιμπάν το 2012, επειδή υποστήριζε την εκπαίδευση των κοριτσιών. Να σημειωθεί πως η 17 χρονη κοπέλα είναι ο νεότερος νικητής του Νόμπελ στην ιστορία.

Είναι αυτή που έκανε μαχητική εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών από το 2009, όταν άρχισε να γράφει, με ψευδώνυμο ιστολόγιο για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν που είχαν καταλάβει την κοιλάδα Σουάτ. Το ημερολόγιο μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε από το BBC προκαλώντας διεθνή απήχηση.

Ο Σατιάρτι επέδειξε μεγάλο προσωπικό θάρρος,και τέθηκε επικεφαλής διάφορων μορφών διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων, όλα ειρηνικού χαρακτήρα, με επίκεντρο την εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικό όφελος. Έχει επίσης συμβάλει στη διαμόρφωση σημαντικών διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα του παιδιού.