syrizaa

Σκληρή κριτική ασκούν με κείμενο τους 53 μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του κόμματος που φέρνουν στο προσκήνιο τις γκρίνιες που μέχρι τώρα ακούγονταν μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών γραφείων, αλλα καθώς φαίνεται εξαιτίας και του εκλογικού αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές, που δεν ικανοποίησε απόλυτα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν πια να συγκρατηθούν.

Ενστάσεις για τις συνεργασίες

Οι 53 βάζουν στο μικροσκόπιο τους την πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που «χρεώνεται» αποκλειστικά στην ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως λένε η στρατηγική που έχει χαραχθεί είναι λάθος, αφού «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ‘αναστήσουμε’ τις δυνάμεις της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης Κεντροαριστεράς» όπως τονίζουν.

«Πυρά» για το «κλεμμένο» σύνθημα

Με εύσχημο τρόπο οι 53 κατηγορούν την ηγετική ομάδα πως «δανείστηκε» τα συνθήματα της Ν.Δ. στην προεκλογική μάχη. Η σχετική αναφορά τους λέει: «Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα, με τον δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε τον λόγο του αντιπάλου (ενίοτε και τα συνθήματα, όπως με το neallada.gr), θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί, πιο διεισδυτικοί και πιο ασφαλείς έναντι της δεξιάς και ακροδεξιάς δημαγωγίας».

Στο «στόχαστρο» …«μάγοι» και «μάστορες»

Τα στελέχη που υπογράφουν το κείμενο κριτικής εστιάζουν ακόμα στην τακτική του κόμματος να ακολουθεί μεθοδολογίες «αστικών» κομμάτων στον προεκλογικό του αγώνα, βάζοντας την πολιτική σε δεύτερη μοίρα πίσω από την επικοινωνία. Και αυτό όπως λένε είναι λάθος γιατί: «οι εκλογές δεν κερδίζονται κατά κύριο λόγο την προεκλογική περίοδο (όση σημασία και αν έχει μια πετυχημένη καμπάνια), αλλά την προηγούμενη. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα δεν είναι υπόθεση των (τελικά, όχι και τόσο) ‘μάγων’ της πολιτικής επικοινωνίας, πολύ δε περισσότερο όταν τα ‘μαγικά’ τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι (αφού όλοι χρησιμοποιούν φτηνά επικοινωνιακά κόλπα για να υφαρπάξουν ψήφους) ή όταν οι ίδιοι εστιάζουν στη συντελεσμένη καταστροφή, υποβαθμίζοντας την προγραμματική μας πρόταση. Το ίδιο ισχύει, εξάλλου, και για τους ‘τεχνικούς’ της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος, από την αποκοπή του γραφείου του προέδρου έως τους απίθανους συμβούλους και την εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς, όπως καταγράφηκε στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά».

Στρατούλης και Μηλιός ζητούν επανεκκίνηση

Στις παρεμβάσεις τους ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Γιάννης Μηλιός δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Στρατούλη να βάζει θέματα δημοκρατίας στο τραπέζι, αναφέροντας πως χρειάζεται νέο πολιτικό σχέδιο και ανασυγκρότηση του κόμματος με πιο συλλογική, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα και πιο έντονη ενασχόληση με τα λαϊκά προβλήματα και τον Γιάννη Μηλιό να ζητά ριζικό ανασχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για να διευρύνει τα ποσοστά του αλλά και την πολιτική του εμβέλεια.

Το κείμενο των 53 υπογράφουν οι: Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αθανασίου Κώστας. Αθανίτη Όλγα, Αλμπάνης Γιάννης, Βωβός Παναγιώτης, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάς Κώστας, Θεοδωράτου Κατερίνα, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιώργος Βαγγέλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κερσανίδης Στράτος, Κιτσαντά Λίτσα, Κνήτου Κατερίνα, Κορωνάκης Τάσος, Κουρεμπές Φάνης, Κουτσοθοδωρής Θοδωρής, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωνσταντάτος Χάρης, Λάμπρου Πάνος, Λάσκος Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Μαρματάκης Κώστας, Ματσούκα Χαρά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπένος Αλέξης, Νικολάου Νάγια, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδάτος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγος Άλκης, Σαπουνά Αγγέλικα, Σαμανίδης Νίκος, Σαρρής Μανώλης, Σβίγκου Ράνια, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Τζήκα Δανάη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χονδρός Γιώργος, Χριστοδουλοπούλου Τασία.paraskhnio

Κ.Α.