prostima2Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πλέον υπαρκτός στην Ελλάδα. Οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε δυστυχώς; Γίνονται κανόνας στην αγορά εργασίας ,με αποτέλεσμα μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων να πληρώνονται πέρα από την καθυστέρηση για αρκετούς μήνες , τόσο με κουπόνια όσο και σε είδος. Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο οποίο καταγράφονται στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Βάσει αυτών περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ εξαπλώνεται ευρέως το φαινόμενο της αποπληρωμής σε είδος.
Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.
Κατά το ρεπορτάζ των «Νέων» το φαινόμενο δεν αφορά μόνο σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που καταβάλουν ως και το 1/3 των μηνιάιων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ.
Συμφώνα με τη ΓΣΕΕ επικαλούμενοι αδυναμία να καταβάλλουν τους μισθούς.
Επιλέγουν άλλες μεθόδους με αποτέλεσμα να δίνεται:
1. Μισθός σε είδος: Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας.

2.Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.

3.Πρόσληψη νέων κυρίως κάτω των 25 ετών ακόμα και με μηνιαία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο.

4.Μη καταβολή δώρων. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.

Σημειώνεται πως περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, με την υπόσχεση να καταβάλου τα υπόλοιπα στο μέλλον.

Tέλος σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, σημαντικό μερίδιο στην αγορά εργασίας καταλαμβάνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ειδικότερα, από τις 423.174 αναγγελίες προσλήψεων που έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2014, οι 232.383 αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 140.527 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι υπόλοιπες 50.264 σε εκ περιτροπής απασχόληση.