frouta-laxanika

Νόστιμα αλλά και ύποπτα είναι κάποια φρούτα και λαχανικά, που ίσως θα έπρεπε να γίνεται λιγότερη κατανάλωση γιατί όπως δείχνει  έρευνα περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας  στην ετήσια έκθεση που συνέταξε αναφέρεται πως διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 70% των δειγμάτων 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Παρήγορο είναι το γεγονός καταγράφηκε  μια διαφορά προς τα κάτω 6,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι.

Ο οδηγός Καταναλωτή EWG, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, κατατάσσει την μόλυνση από φυτοφάρμακα δημοφιλών φρούτων και λαχανικών βασιζόμενος σε περισσότερα από 36.000 δείγματα των προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών.

Ποια είναι τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα;

Μια ετήσια έκθεση από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των δειγμάτων 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι φράουλες  διαπιστώθηκε πως είναι οι περισσότερο ένοχες από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο  γιατί είναι γεμάτες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα κι όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.

Το ίδιο βρώμικα είναι λαχανικά όπως  το σπανάκι, και φρούτα όπως τα νεκταρίνια και τα μήλα.

Τα δώδεκα βρώμικα φρούτα

*φράουλες
*σπανάκι
*νεκταρίνια
*μήλα
*ροδάκινα
*αχλάδια
*κεράσια
*σταφύλια
*σέλερι
*ντομάτες
*πιπεριές
*πατάτες

Υπάρχουν όμως και καθαρά φρούτα όπως ανανάς ,πεπόνι  και λαχανικά όπως το καλαμπόκι, τα σπαράγγια, η μελιτζάνα, το λάχανο.

Τα καθαρά φρούτα και λαχανικά

*γλυκό καλαμπόκι
*αβοκάντο
*ανανάς
*λάχανο
*κρεμμύδια
*κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
*παπάγια
*σπαράγγια
*μάνγκο
*μελιτζάνα
*πεπόνι μελιτώματος
*ακτινίδια
*πεπόνι κανταλούπ
*κουνουπίδι
*γκρέιπφρουτ

Στο αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι που κρίθηκαν ως τα πιο καθαρά μόνο το 1% των δειγμάτων έδειξε ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.   Ενώ στον  ανανά, στην παπάγια, στα  σπαράγγια, τα κρεμμυδια και στα  λάχανα στα  δείγματα που έλαβαν,δεν βρήκαν  υπολείμματα  από φυτοφάρμακα.