gigantes_0

Οσπρια για σήμερα και συγκεκριμένα γίγαντες μας προτείνει ο Σεφ του mazimagazine.gr,Τάσος Δημογέροντας. Μια συνταγή ωφέλιμη μα και ιδιαίτερη αφού το σύγκλινο που αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής , «παντρεύεται» με τους γίγαντες για δώσει μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

dimogerintastasosΤι θα χρειαστώ

1 κιλό γίγαντες

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

Μισό ματσάκι άνηθο

Μισό ματσάκι μαϊντανό

400γρ. τοματοχυμό

300 γρ. σύγκλινο

1 πιπεριά κόκκινη καυτερή

3 κ.σ μουστάρδα

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο

Πως το φτιάχνω

Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει τους γίγαντες σε νερό με σόδα.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, (το σκόρδο σε ροδελίτσες), . Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τον άνιθο , τον μαιντανό, την πιπεριά την καυτερή και το σύγκλινο σε μικρά κυβάκια.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα κοψίματά μας πλένουμε πολύ καλά τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ακόμη καλύτερα εάν έχουμε πήλινο γαστράκι.

Εν συνεχεία βάζουμε όλα τα υλικά που προηγουμένως έχουμε κόψει, το κρασί, τον τομαχυμό, την μουστάρδα, τα μπαχαρικά μας και ελαιόλαδο. Στο τέλος συμπληρώνουμε νερο μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά μας.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.  Στην μία ώρα ψησίματος κοιτάμε το φαγητό εάν χρειάζεται συμπλήρωμα νερού.

Όταν θα είναι έτοιμο το φαγητό μπορείτε εάν θέλετε να το σερβίρετε με μία κουταλιά της σούπας από πάνω κρέμα τυριού.

Τips : Οι επιστήμονες συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν 3 κούπες φασόλια εβδομαδιαίως για να «θωρακίσουν» την υγεία του οργανισμού τους, αλλά και για να μειώσουν το ρίσκο χρόνιων παθήσεων, όπως του καρκίνου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αφθονία των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι γίγαντες και γενικά όλα τα όσπρια.