agrotes-neoi1

kostaras  roundτου Λάμπρου Κωστάρα
Ο δήμος Κορινθίων έχει αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές με αρκετούς κατ’ επάγγελμα αγρότες κυρίως στην περιφέρεια του δήμου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει ανελέητα και τους αγρότες, θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστούν οι θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες που έχει ο δήμος αφενός να υποβοηθήσει τους αγρότες αφετέρου να συνεργαστεί σε δράσεις που μπορούν να έχουν όφελος τόσο για τους αγρότες όσο για το σύνολο των δημοτών.

Ειδικότερα :

1. Η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου θα διασφαλίσει φτηνή ενέργεια για την λειτουργία θερμοκηπίων και κίνηση γεωργικών μηχανημάτων.
2. Η ανάπτυξη μονάδας κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης μπορεί να αξιοποιήσει τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα για την παραγωγή βιοαερίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φτηνή ενέργεια.
3. Η εφαρμογή προγράμματος οικιακής ή/και συνοικιακής λιπασματοποίησης στις αγροτικές περιοχές μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος.
4. Η αξιοποίηση του νερού του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση θα διευκολύνει τις καλλιέργειες.
5. Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής μπορεί να ενισχυθεί από το κέντρο προώθησης Κορινθιακών προιόντων που περιλαμβάνεται στην πρόταση ανάπτυξης του οικολογικού πάρκου στο Πεδίο Βολής
6. Προτείνεται η αξιοποίηση των αδελφοποιήσεων ως ένα εργαλείο πρόσβασης των συνεταιρισμών των αγροτών σε ξένες αγορές
7. Η απευθείας πρόσβαση των παραγωγών στις λαικές αγορές πρέπει να συνοδεύεται από ταυτόχρονη προστασία τους και τήρηση του κανονιστικού πλαισίου από τον δήμο.
8. Τα κλαδέματα των αγροτών απαιτείται να αξιοποιηθούν πχ για την παραγωγή pellet που μπορεί να ανακουφίσει ανταποδοτικά αγροτικές οικογένειες μειωμένου εισοδήματος.

Ο δήμος δεν χαράζει αγροτική πολιτική αλλά μπορεί να αξιοποιήσει τις θεσμικές του δυνατότητες για να προωθήσει το παραπάνω πλαίσιο προς όφελος των αγροτών και όχι μόνο.