221015131842_2419

Ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα η διαδικασία της ανάρτησης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet.
Η πληρωμή μπορεί να γίνει όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, είτε με την καταβολή του ποσού που αναλογεί στο φόρο ακινήτων εφάπαξ στις 30 Σεπτεμβρίου είτε σε πέντε δόσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ οι πολίτες πληρώνουν ίδιο ή και λιγότερο ποσό σε σχέση με τον περσινό ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 1 λεπτό έως 10 ευρώ.

Το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ και εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.  Τέλος μόνο το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν πλέον για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι:

* Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις: – το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (συν 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος), – το σύνολο της επιφάνειας των χτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., – ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: – ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να ισούται ή να υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω, – συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 (συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος), – σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς του έως 150 τ.μ., – ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.