DSC_3520

 

Την θεατρική παράσταση «ο Φιλόσοφος Ξάνθος και ο Δούλος του Αίσωπος» του βραζιλιάνου φιλέλληνα Guilherme Figueiredo από τη θεατρική ομάδα του Θεάτρου «Κεκρωπία Φαίδων Γεωργίτσης» σε σκηνοθεσία Φαίδωνα Γεωργίτση, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν στον χώρο του «Ξενία» στην  Αρχαία Κόρινθο , το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 στις 21.00 στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε όλη την Ελλάδα και σημειώνει μια πρωτοφανή πορεία επιτυχίας και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού διαπνέεται από υψηλό ήθος και μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα.

Αγγίζει σε όλους τους Έλληνες κάθε ηλικίας, φύλου και μόρφωσης όπου μέσα  από αυτό γνωρίζει πτυχές της ιστορίας του και νιώθει περήφανος για την καταγωγή του Αισώπου.

Συγκινείται με τις ανθρώπινες καταστάσεις και λαμβάνει μηνύματα για τα υψηλά ιδανικά.

Για τη Αρχαιότητα ο   Αίσωπος είναι ο λαϊκός ήρωας που κατατροπώνει με το ευρηματικό πνεύμα του τους οικονομικά και κοινωνικά ισχυρούς παραμένοντας έτσι  διαχρονικός αφού  και  στους συγχρόνους καιρούς υπάρχει ανάγκη από ανάλογους ήρωες.

Έχει απαράμιλλο θάρρος, αμφισβητεί τις κατεστημένες αξίες της κοινωνίες, χτυπά τις προκαταλήψεις και γελοιοποιεί τους κενολόγους φιλόσοφους.

Διδάσκει την ανιδιοτέλεια, την περιφρόνηση του χρήματος, αρετές που καθιστούν αυτόν τον δύσμορφο και αδικημένο από την
φύση, πρότυπο εσωτερικής ομορφιάς.

Η συγκεκριμένη παράσταση  δεν είναι ένας μύθος του Αισώπου που συνήθως παίζουν σε παιδιά μικρής ηλικίας. Είναι ο μυθιστορηματικός βίος του «φιλοσόφου της πράξης» όπως αποκαλείται ο Αίσωπος.

Τα στοιχεία είναι παρμένα από τον Ηρόδοτο,τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη που με πολύ αγάπη συνέθεσε  ο σπουδαίος βραζιλιάνος φιλέλληνας Guilherme Figueiredo.

Η υπόθεση

Ο φιλόσοφος Ιάνθος στη Σάμο τον 6ο αιώνα π.Χ. αγοράζει τον δούλο Αίσωπο και τον πάει δώρο στη γυναίκα του την Κλέα.

Η Κλέα όμως το θεωρεί σαν προσβολή γιατί ο Αίσωπος είναι πολύ άσχημος στην όψη. Με τον καιρό όμως αλλάζει γνώμη. Μαγεύεται με την εξυπνάδα, τη σοφία και τους μύθους του.
Ακόμα ο Αίσωπος πολλές φορές με την υπόσχεση του Ιάνθου ότι θα του χαρίσει την ελευθερία του, του δίνει σοφές συμβουλές και τον σώζει από δύσκολες καταστάσεις.

Ο Ίανθος όμως ποτέ δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Η εκτίμηση της Κλέας για τον Αίσωπο, την οδηγεί σε κρυφό έρωτα. Όταν ο
Ιάνθος αναγκάζεται να ελευθερώσει τον Αίσωπο εκείνος καταλήγει στην αυλή του Κροίσου.

Ο δε Κροίσος τον στέλνει στους Δελφούς να συμβουλευθεί για
λογαριασμό του το Μαντείο των Δελφών. Οι Δελφιείς όμως χολωμένοι από τα σχόλια του Αισώπου για την τεμπελιά τους, του βάζουν ένα ιερό σκεύος στις αποσκευές του και τον κατηγορούν ότι το έκλεψε. Η ποινή είναι θάνατος.
Επειδή όμως υπήρξε δούλος δεν έχουν το δικαίωμα να τον εκτελέσουν, πρέπει να ερωτηθεί πρώτα ο κύριός του.

Η Κλέα προσφέρεται να πει ότι αυτή είναι η κλέφτρα και να θυσιαστεί για χάρη του. Ο Αίσωπος όμως προτιμάει να
πεθάνει με τον τίτλο του ελευθέρου ανθρώπου από το να εξακολουθεί να ζει με το στίγμα του σκλάβου.

Μια παράσταση που θα πρέπει να την παρακολουθήσει κανείς γιατί είναι πράγματι επίκαιρη με πολλά…μηνύματα .

γεωργιτσης