thinkdifferent

kostaras  roundτου Λάμπρου Κωστάρα

Κοιτάξτε λίγο προσεκτικότερα … Ο δήμαρχος της πόλης μεγάλωσε σε ένα κομματικό και αυτοδιοικητικό σύστημα το οποίο ήξερε να λαμβάνει πόρους της κρατικής εξουσίας και να ξοδεύει ανάλογα με τις αποφάσεις και τα πολιτικά συμφέροντα του δημάρχου και των υποστηρικτών του. Ποτέ δεν έχει παράγει … ποτέ δεν έχει αξιοποιήσει την δημοτική περιουσία για να δημιουργήσει δημόσιο ή δημοτικό πλούτο … Ποτέ δεν έχει διοικήσει για να παράγει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τα έσοδα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν προμηθευτές και εργολάβοι της αυτοδιοίκησης. Πόσοι από αυτούς έχουν επενδύσει για να φτιάξουν δουλειές ? Πόσοι ρισκάρισαν κεφάλαια και πόσοι έφτιαξαν περιουσίες και επιχειρήσεις βασισμένοι στις αυτοδιοικητικές δουλειές ? Πόσοι δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας ? Πόσοι περιμένουν τις επιδοτήσεις της Ευρώπης διότι δεν έμαθαν να επενδύουν δικά τους χρήματα ?

Οι μεγαλύτερες αγωνίες της κοινωνίας σήμερα είναι η ανεργία και η ανασφάλεια. Η αυτοδιοίκηση λειτουργεί υπό το βάρος των αποτυχημένων στην πράξη μνημονιακών αποφάσεων και οικονομικών περιορισμών. Ο δήμαρχος συνεχίζει να καταναλώνει ότι του παρέχει η κρατική εξουσία και ταυτόχρονα καταγγέλλει την έλλειψη πόρων. Ο δήμαρχος συνεχίζει να ξοδεύει αλλά να μη παράγει. Αντί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του διευρυμένου, γεωγραφικά, δήμου, αξιοποιεί προς κατανάλωση τον διευρυμένο, οικονομικά, προϋπολογισμό του μεγαλύτερου καλλικρατικού δήμου.

Πρόκειται για μία χρεωκοπημένη κουλτούρα η οποία στηρίζει το επίσης χρεωκοπημένο πελατειακό σύστημα το οποίο στεγνώνει, εξαφανίζοντας τις τελευταίες δυνατότητες ικανοποίησης μικρών αναγκών των απλών πολιτών της πόλης. Ήδη, οι δήμοι με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς δεν θα μπορούν να ξοδεύουν τον πακτωλό που διανέμεται στους διάφορους συλλόγους που παραδοσιακά συνθέτουν ένα μεγάλο τμήμα του πελατειακού πάζλ του δημάρχου.

Αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή πορείας από την πόλη που καταναλώνει, στην πόλη που παράγει. Από την πόλη που παράγει πλούτο για λίγους, στη πόλη που παράγει θέσεις εργασίας για πολλούς. Από την πόλη που κάνει μη παραγωγικές εργολαβίες τσιμέντου, στη πόλη που κατασκευάζει αναπτυξιακά έργα που φέρνουν δουλειές για τους πολίτες. Από την πόλη που αρκείται να ψηφίζει δήμαρχο επειδή του έσβησε μία κλήση και του έδωσε δουλειά για πέντε μήνες, στη πόλη που επιλέγει ανθρώπους που μπορούν να σκεφτούν διαφορετικά από τον τρόπο που λειτουργούσε το κομματικό και πελατειακό σύστημα μέχρι σήμερα.

Η κατάθεση σαφούς σχεδίου ανάπτυξης, έργων υποδομής και υποβοήθησης της διαδικασίας παραγωγής θέσεων εργασίας, αποτελεί υποχρέωση όλων των παρατάξεων που θα συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Ο τρόπος αξιοποίησης των ενεργών πολιτών, των νέων επιστημόνων, του φρέσκου εργατικού δυναμικού και η προώθηση στρατηγικών ανάπτυξης πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η παρούσα δημοτική αρχή και πρωτίστως τα στελέχη της έχουν σαφή αδυναμία να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στηρίζουν ένα παλαιοκομματικό και φθαρμένο μοντέλο διακυβέρνησης. Η κοινωνία οφείλει να σκεφτεί το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, να αναλογιστεί την μεγάλη εικόνα και να αποφασίσει πέρα από την επιρροή που ασκούν τα ψίχουλα που της μοιράζει η παλαιοκομματική δημοτική αρχή για να την κοιμίζει. Οι άνθρωποι που διοικούν το δήμο είναι μερικοί από αυτούς που πολιτεύτηκαν με την κουλτούρα και τις πρακτικές που γονάτισαν την Ελλάδα. Απόδειξη ? Μα ακόμα φτιάχνουν πλατείες και αναθέτουν σημειακές παρεμβάσεις χαμηλής ποιότητας και αμφιβόλου χρησιμότητας για τους πολλούς. Για πολλοστή χρονιά υλοποιούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του τεχνικού προγράμματος. Δεν υλοποιούν μελέτες που πλήρωσαν με λεφτά του δημότη. Μα για δεύτερη τετραετία δεν υλοποιούν όσα εξήγγειλαν … Δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν 50 νοικιαζόμενα ποδήλατα και 50 κάδους κομποστοποίησης … Για να μαζέψεις ένα πεταμένο στρώμα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση δημάρχου ή αντιδημάρχου … Για να πάρεις μία απάντηση από την ύδρευση δεν επαρκούν δύο μήνες …

Σε τι διαφέρει αυτή η σκόπιμη ανικανότητα από εκείνη που ταλαιπωρεί τη χώρα ?