eklogesssΜέτωπο εναντίον της πραγματοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 και 25 Μαίου σχηματίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζοντας ότι η ορθή ανάγνωση του Καλλικράτη είναι να γίνουν την 25η Μαίου και την 1η Ιουνίου, να συμπίπτει δηλαδή ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών (και όχι ο δεύτερος) με τις ευρωεκλογές.

Της Αγγελικής Σπανού

Αίσθηση έχει προκαλέσει, άλλωστε, ότι τη θέση αυτή συμμερίζεται και ο αρχιτέκτονας του «Καλλικράτη» πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης (aftodioikisi.gr), ενώ στη ίδια γραμμή κινούνται ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Μπουτάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα έρθουν στο προσκήνιο και απόψεις νομικών που θα υποστηρίζουν αυτή τη θέση.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να κατοχυρώσει αυτές τις ημερομηνίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να μη φανεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά επίσης επειδή υπάρχει ένα ολόκληρο σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Μαίου (ο α΄γύρος) και για τις 25 Μαίου (ο β΄γύρος), με βάση την πρόβλεψη του «Καλλικράτη» ότι πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (25 Μαίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη αφού συμπίπτει ο β΄γύρος των εκλογών ΟΤΑ και όχι ο α΄γύρος με τις ευρωεκλογές, ενώ -κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Με το σκεπτικό αυτό, η Κουμουνδούρου ζήτησε αλλαγή ημερομηνίας ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές ΟΤΑ στις 25 Μαίου (ο α’ γύρος) και την 1 Ιουνίου (ο β’ γύρος).

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την αυθαίρετη, όπως τη χαρακτηρίζουν, ανάγνωση του «Καλλικράτη«, επειδή επιδιώκει υψηλό ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές προκειμένου να υποβαθμιστεί η πολιτική τους σημασία όσο περισσότερο γίνεται. Θεωρούν, δηλαδή, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ότι εφόσον σε κάποιους δήμους και περιφέρειες έχει εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, αρκετοί πολίτες δεν θα πάνε τη δεύτερη Κυριακή μόνο για την ευρω – κάλπη, ειδικά στην επαρχία όπου το ενδιαφέρον για τις εκλογές ΟΤΑ είναι έντονο αλλά για τις ευρωεκλογές όχι.

Εφόσον, όμως, υπάρχει το κίνητρο να ψηφίσει κανείς για δήμαρχο και για δημοτικούς συμβούλους στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα θα είναι περισσότερο αυξημένη. Και επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, επομένως, επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Η σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ικανοποίησε όσους στην Κουμουνδούρου και στην Αγίου Κωνσταντίνου επιθυμούν την εμβάθυνση της σχέσης των δύο κομμάτων με ορίζοντα μια δυνητική μετεκλογική συνεργασία.