oilΔεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το καθεστώς που θα ισχύσει το 2015- 2016 για το επίδομα θέρμανσης . Πέρυσι ήταν στο 0,35 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με την επιδοτούμενη ποσότητας να διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Περιορισμό του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50% προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές αλλά και ο προυπολογισμός του 2016 προβλέπει περιορισμό του αλλά άγνωστο παραμένει εάν υλοποιήσει την πρόθεση που είχε εκφράσει πριν αρκετό διάστημα του Υπουργείο Οικονομικών για μείωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ο αρμόδιος τότε υπουργός κ. Μάρδας είχε αναφέρει ότι η αύξηση του ειδικού φόρου ήταν ένα αποτυχημένο μέτρο που δεν έφερε καν επιπλέον έσοδα στον κρατικό «κουρβανά» και πως σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα δημόσια έσοδα.

Ωστόσο οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων εκτιμούν ότι στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να κυμανθεί στα 85 λεπτά ,εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο).

Δηλαδή η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Τέλος αν τελικά μειωθεί κατά στο μισό το ύψος της επιδότησης με τα ιδία κριτήρια να παραμένουν για τους δικαιούχους, η τιμή της επιδότησης θα πέσει στα 68 λεπτά.