enoxa-mystika

Ειπώθηκαν ψέμματα που ντράπηκαν και τα ίδια.

Μιας και δε ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν. (Λουντέμης)

Λένε πως ένας ψεύτης είναι ότι χειρότερο μπορείς να έχεις στη ζωή σου, για όσο τον έχεις. Σου παρουσιάζει μια άλλη πραγματικότητα, σε μπερδεύει, υποτιμάει τη νοημοσύνη σου, σου χτίζει παλάτια στην άμμο, σε εξιδανικεύει την ίδια ώρα που σε φτάνει στον πάτο.

Εγώ θα έλεγα πως ένας ψεύτης είναι ότι χειρότερο για τον εαυτό του. Αυτός ζει σε μια φανταστική πραγματικότητα, παράλληλη μεν, φανταστική δε. Εκεί οπού τα ψέμματα του είναι οι πυλώνες της καθημερινότητας του. Φοβισμένος άνθρωπος γεμάτο ανασφάλειες. Θεωρεί πως μόνο μέσα από τα ψέμματα υπάρχει. Χωρίς αυτα δεν έχει όνομα, δεν έχει υπόσταση. Συνήθως, βρίσκει ατελείωτα βαρετές τις ξεκάθαρες καταστάσεις και στην προσπάθεια να βάλει λίγο ίντριγκα στη ζωή του, λέει ψέμματα. Όταν δε, τα πιστεύουν οι άλλοι γύρω του, νιώθει πιο έξυπνος, νιώθει νικητής σε ένα παιχνίδι που μόνος του έφτιαξε, μόνος του έστησε και μόνος του παίζει,στην τελική. Είναι ο άνθρωπος που είναι τόσο αδύναμος μπροστά στην αλήθεια και αναζητάει τη δύναμη του στα παραμύθια. Εκεί δε τον πιάνεις, έχει γίνει άψογος εκτελεστής των τεχνικών του και νιώθει περήφανος μέσα στην εικονική του πραγματικότητα. Θα τον δεις να βρίσκει δικαιολογίες, να προσπαθεί να σε καλοπιάσει, να φοράει τη μάσκα του τέλειου ανθρώπου απλώς και μόνο για να σε πείσει πόσο τέλειος…ΔΕΝ είναι. Ουσιαστικά, δεν ξέρει τον εαυτό του,αδικεί τις δυνατότητες του και έχει επιλέξει έναν τρόπο ζωής που τις περισσότερες φορές θα τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Τέλος είναι αυτός που νιώθει τόσο άδειος μέσα του, και προκαλεί χάος στον εαυτό του και στους άλλους για να κάνει λίγο «θόρυβο». Χωρίς τα ψέμματα του, δεν έχει ταυτότητα και πιθανώς, να μη μπορεί να σταθεί στον κόσμο που επιλέγει να ζει.

Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα, εσύ που έχεις στη ζωή σου τον ψεύτη, δεν έχεις καμία ευθύνη για τη συμπεριφορά του. Δε σημαίνει κάτι για τον εαυτό σου το ψέμα του. Είτε ήσουν εσύ είτε κάποιος άλλος στη θέση σου, ο ψεύτης θα συνέχιζε το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς. Το να πει κάποιος ψέματα, δε σημαίνει πως εσύ είσαι κορόιδο ή πιο χαζός-ή από αυτόν. Αντιθέτως το να λέει κάποιος ψέματα σημαίνει πολλά πράγματα για τον ίδιο. Συνεπώς σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για αντιδράσει και συμπεριφορές άλλων. Η ευθύνη σου ξεκινάει από τη στιγμή που επέρχεται η γνώση. Όταν μάθεις πως κάποιος σου λέει ψέματα, οφείλεις στον εαυτό σου να το διαχειριστείς κατάλληλα. Μέχρι τότε, αγάπα τον εαυτό σου και μη σταματάς να πιστεύεις στους ανθρώπους. Αν είσαι σίγουρος-η πως μπορείς να διαχειριστείς την αλήθεια, η αποκάλυψη ενός ψεύτη μπορεί να είναι το πιο εύκολο πράγμα που έκανες ποτέ. Γιατί στο κάτω κάτω, οι άνθρωποι μας δίνουν αυτό που έχουν να δώσουν. Ο ρόλος μας είναι να διαλέξουμε τι θέλουμε να πάρουμε και να αφήσουμε πίσω ότι δε μας εκφράζει σαν ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, όταν δεις το ψέμα,μπορείς να απαλλαγείς από αυτό. Και θα το δεις, γιατί «μια του κλέφτη…δυο του κλέφτη…». Τότε εσύ θα συνεχίσεις για τα καλύτερα και αυτός θα μείνει παρέα με τον ιστό του.

Ο άνθρωπος αλλάζει και αυτή είναι η δύναμη του, αλλά για να αλλάξει ένας «χρόνιος» ψεύτης χρειάζεται να πειστεί πως η αλήθεια μπορεί να είναι ωμή κι στυγνή αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι όμορφη,ενδιαφέρουσα και να κουβαλάει πολλές περισσότερες παρουσίες παρά απουσίες ανθρώπων.

Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας μας κοιμάται με τον εαυτό του. Φρόντισε να σου αρέσει αυτό με το οποίο κοιμάσαι μαζί.

 15Γράφει η

Χαρά Βλαχοδήμου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής