newego_LARGE_t_1101_54766372_type13145

Σεισμός φονιάς 6,2 ρίχτερ χτύπησε την Ιταλία στις 3:36 τα ξημερώματα. Ο απολογισμός μέχρι τώρα 38 νεκροί ενώ έχουν καταρρεύσει κτίρια στα χωριά Αματρίτσε και Ακουμόλι και  υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι.  Οι  αγνοούμενοι  ανέρχονται στους 150 ενώ δυο χωριά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

A man is carried out on a stretcher as a collapsed building is seen in the background following an earthquake, in Amatrice, Italy, Wednesday, Aug. 24, 2016.  The magnitude 6 quake struck at 3:36 a.m. (0136 GMT) and was felt across a broad swath of central Italy, including Rome where residents of the capital felt a long swaying followed by aftershocks. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Ο  σεισμός, έγινε αισθητός στις κεντρικές περιοχές της χώρας, καθώς και της Ρώμης.

Η δημόσια ραδιοφωνία RAI αναφέρει πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 4 χλμ.

ita11

Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε  Σέρτζιο Πιρότσι μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24,  ανέφερε πως οι  ζημιές είναι σοβαρές περιγράφοντας την κατάσταση δραματική προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». 

Συμπλήρωσε ακόμη  ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πως «Έχει σημειωθεί κατολίσθηση και γέφυρα έχει πιθανόν καταρρεύσει. Οι δρόμοι μέσα και έξω από το χωριό έχουν κοπεί» Αναφέρθηκε ακόμη και στις πληροφορίες  που θέλουν στο χωριό  να έχει καταρρεύσει ξενοδοχείο με εγκλωβισμένους τουρίστες κάτω από τα συντρίμμια.

newego_LARGE_t_1101_54766282_type13145

Και ο δήμαρχος της πόλης Ακουμόλι δήλωσε ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι παγιδευμένη στα συντρίμμια του σπιτιού της και ότι δεν δίνει σημεία ζωής.

Για καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια  έκαναν λόγο  οι υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας ο σεισμός αυτός  μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’ Άκουϊλα, του 2009, σε μια πιο αραιοκατοικημένη περιοχή.

imagehandler_141

Στην Ελλάδα τώρα, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, πως ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκαλέσει διέγερση των ρηγμάτων στην Ελλάδα λόγω απόστασης και λόγω μεγέθους.

Τέλος σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη με μήνυμά της που ανέβασε  στο Facebook, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό.

Η ανακοίνωση

«Ενημερώνουμε επίσης τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».