Φεβρουάριος 1981-Τρίτη 22.55 Νύχτα…

  Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός Κόλπος

Σεισμός 6,7 ρίχτερ!!!!

37 χρόνια μετά σαν σήμερα… Μνήμες που δεν σβήνονται, που ανασύρονται κάθε φορά που τρέμει η γη και γίνεται έρμαιο στα χέρια του εγκέλαδου.

Μνήμες που σαν σήμερα γιγαντώνονται…  με το σώμα και τη σκέψη σου να πονάει ξανά ,πάλι και πάλι….  γιατί φοβήθηκες , τρόμαξες  όταν ένιωσες τα 6,7 ρίχτερ να χτυπούν αλύπητα και να τρέμει το χώμα που πατάς.

Ναι φοβήθηκες πολύ, γιατί  άκουγες κραυγές γειτόνων που έντρομοι προσπαθούσαν να βγουν από τα σπίτια τους,

Φοβήθηκες γιατί πόνεσε το κορμί σου καθώς χτυπούσε στον στενό διάδρομο του σπιτιού που βρισκόσουν εκείνη την ώρα 22.55 εκείνη την Τρίτη εκείνο τον Φλεβάρη του 1981.

Θυμάσαι και πονάς για εκείνους τους 20 που χάθηκαν , για εκείνους που τραυματίστηκαν για εκείνους που ξεσπιτώθηκαν, για εκείνους που έζησαν μέσα στο κρύο  σε αυτοκίνητα, πάρκα ,σε σκηνές.

Ο σεισμός που ήταν ο πιο ισχυρός των τελευταίων δεκαετιών εκείνη την εποχή που συγκλόνισε τη Κόρινθο, το Λουτράκι, την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, την Κινέττα, τα Μέγαρα την Αθήνα.

Ο σεισμός που χτύπησε χωρίς να τον περιμένει κανείς, εκείνος που προκάλεσε πανικό, τρόμο, που  «λάβωσε » περίπου 85.000 κτήρια από τα οποία 20.000 ήταν ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Ο σεισμός που έριξε βράχους, σήκωσε παλίρροια, γκρέμισε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, ο σεισμός που γέμισε πόνο και πληγές ανθρώπους σπιτικά, επιχειρήσεις.
Και εκείνος ο μετασεισμός  των 6,4 ρίχτερ, που αποτέλειωσε ότι είχε απομείνει στο τόπο μας , και οι δονήσεις που άργησαν να μας αφήσουν να ξεχάσουμε για αρκετές εβδομάδες έως και τις αρχές του Μαρτίου.

Ο σεισμός που παραμένει σκοτεινή θύμηση, επαναλαμβανόμενη ανάμνηση  σε όλους  που ζήσαμε ,εκείνες τις Ημέρες εκείνο τον Χρόνο, εκείνο τον Μήνα,  εκείνη την ώρα,22.55 και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν.

Με την Ελπίδα να μην ζήσουμε  πάλι  τέτοιες στιγμές.

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»f080gpdWOe8″]
φωτο απο αρχειο Γιάννη Παπαδάκη

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»Yh83CmVgRiM»]

αρχειο: Νίκος Δημάκης