Μετά από μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε επιτέλους  να εντάξει τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου.

Ο Υπουργός απάντησε από τη  Βουλή  στην ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, και έκανε γνωστό πως  επίκειται και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές τον Οκτώβριο, ενώ θα παρθούν και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες.

Για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά συνολικά τη Μεσόγειο και τον πλανήτη και πως η εμφάνισή τους επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους.

Γνωστοποίησε δε,  ότι παράλληλα προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ,ώστε να μπορέσουν  να τοποθετηθούν πλωτά μέσα  με σκοπό να προστατευτούν οι λουόμενοι, αλλά και οι  τουριστικές εγκαταστάσεις να τοποθετήσουν δίχτυα στις ακτές που είναι πολυσύχναστες, ως ένα άμεσο μέτρο. Η σχετική ρύθμιση είναι πιθανό να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και πολύ καιρό το σοβαρό αυτό οικολογικό πρόβλημα, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους επαγγελματίες αλλά και τους λουόμενους μακριά από τη θάλασσα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,  ανέφερε ότι το φαινόμενο επηρεάζεται από τους ανέμους που επικρατούν, ενώ  οι πληθυσμιακές εξάρσεις οφείλονται σε βαθύτερα αίτια που είναι βιολογικά και οικολογικά και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανάπτυξης και την αλληλεπίδραση με το βιοτικό περιβάλλον. Το φαινόμενο  έχει συνδεθεί με την υπεραλίευση, ενώ και η κλιματική αλλαγή παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο, καθώς οι μέδουσες αναπαράγονται σε θερμές περιόδους. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συσχέτιση της ρύπανσης με τους υπερπληθυσμούς, αλλά, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Φάμελλος, στο 99% των ελληνικών ακτών, με επίσημες μετρήσεις, δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης και «έχουμε την υψηλότερη ποιότητα θαλασσών και αυτό είναι πλεονέκτημα και αναπτυξιακός πόρος για την Ελλάδα».

Μικρός ψάρεψε μέδουσα 4 κιλά στον Κορινθιακό.

Μια τεράστια μέδουσα  βάρους 4-5 κιλών, «ψάρεψε» στην παραλία Άκολης, στον Κορινθιακό, πριν από λίγες μέρες ένας μικρός ψαράς.