xomateri_fotia

Αρνητική πρωτιά για την περιφέρεια Πελοποννήσου

Να κλείσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές αναγκάζονται στην Ελλάδα  στα μέσα του 2017 ,λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος ,της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας , καθώς και των υψηλών πρόστιμων που καλείται να καταβάλλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα έχει πληρώσει από το 2014 μέχρι και σήμερα, τμηματικά χρηματική ποινή συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Σύμφωνα με την εκτίμηση του   γενικού  γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελου Καπετάνιου, απομένουν  ακόμη δύο δόσεις του προστίμου να καταβληθούν.

xomateri-660-prostimo

Η περιφέρεια Πελοποννήσου  δυστυχώς κατέχει αρνητική πρωτιά και ευθύνεται για το μισό ποσό του προστίμου, γιατί καθυστέρησε τον σχετικό διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στα τέλη του 2015.  Στα διοικητικά όριά της έχουν απομείνει και λειτουργούν  οι 13 από τις 37 χωματερές  πανελλαδικά , ενώ 35  είναι αυτές από τις συνολικά 101  που είναι πλέον ανενεργές.

Ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 9 ενεργές και 15 ανενεργές χωματερές. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί 23 κλειστοί ΧΑΔΑ.

Με μηδενικές εκκρεμότητες  βρίσκονται οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης ενώ στην Αττική παραμένουν 3 ενεργοί και 10 ανενεργοί  σκουπιδότοποι .