protovoulia-politon-korinthou-den-kalestikan-oloi-oi-foreis-kai-sullogoi-video Τα θέματα που συζητήθηκαν στο  Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου, σχολιάζει η  Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών Κορίνθου.

Οπως:

1) Το 18ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση μετάβασης του Δημάρχου στην Γερμανία ώστε να λάβει μέρος στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση, θεσμός που υπέγραψαν ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ, την ίδια εποχή με την ένταξή μας στο ΔΝΤ (1ο μνημόνιο 2010). Το παράδοξο ( και παράτυπο;) στην όλη ιστορία ήταν πως ο Δήμαρχος δεν περίμενε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε ήδη σπεύσει να συμμετάσχει από την προηγούμενη ημέρα.
Εκτός αυτού όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία τι είναι αυτή η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Στόχος αυτού του θεσμού που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, υποκεινούμενου από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και του κ. Γ.Φούχτελ, είναι ουσιαστικά να «φακελώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων και των περιφερειών της χώρας, με σκοπό την περαιτέρω διείσδυσή τους στην οικονομική, πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας και τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου.

Πέρυσι τέτοια περίοδο, που το ερωτηματολόγιο Φούχτελ με ανάλογο περιεχόμενο είχε φτάσει στους Δήμους όλης της χώρας και είχαμε θέσει το θέμα στο Δ.Σ. – με πρόταση να αρνηθεί ο Δήμος να απαντήσει – ο κ. Δήμαρχος μας είχε πει πως δεν έχει ιδέα για το θέμα. Ας μας εξηγήσει λοιπόν πως μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει δύο ταξίδια στην Γερμανία στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής.
Εντύπωση προκαλεί και η στάση του κου Νανόπουλου και των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης που ενώ εκφράζουν έντονα κατά καιρούς την αντίδρασή τους ακόμα και για «επουσιώδη» , δεν βρήκαν να πουν λέξη (ούτε μια λέξη!) , τόσο για την παρατυπία του Δημάρχου να φύγει πριν την έγκριση όσο και για την ουσία της υπόθεσης. Εννοείται πως δε μας κάνει εντύπωση η στάση αυτή, αν συνυπολογίσουμε ότι η παραπάνω «Συνέλευση» έχει τις ευχές του συνεργάτη του Φούχτελ στην Πελοπόννησο κου Τατούλη καθώς και του γνωστού προέδρου της ΚΕΔΕ κ Πατούλη.
Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε και την αφωνία των συμβούλων της πλειοψηφίας, αφωνία διάρκειας 15 μηνών, όσο και η παρούσα Δημοτική αρχή. Ούτε σε αυτήν την συζήτηση αλλά και σε κανένα θέμα που έχει περάσει όλο αυτό το διάστημα από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει εκφραστεί η παραμικρή αντίρρηση στις εισηγήσεις του κου Πνευματικού. Οι περισσότεροι δεν έχουν εκφράσει καν θέση.

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο ταυτόχρονης, ομαδικής αφωνίας.
Φυσικά, μόνο εμείς, ψηφίσαμε αρνητικά και δηλώνουμε αντίθετοι στην συνέχιση της συμμετοχής του Δήμου, μέσω του Δημάρχου μας, σ’ αυτή την αμαρτωλή ιστορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, 2/11/2015 με τίτλο «Ένας Φούχτελ ήρθε απόψε απ’ τα παλιά», όπου φιγουράρει σε φωτογραφία και ο κ. Πνευματικός από την προηγούμενη επίσκεψή του, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Εθνικού Συμβουλίου για τις Αποζημιώσεις, στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρξε παροχή τεχνογνωσίας από το «Συμβούλιο», αυτό έγινε με το «αζημίωτο» για τα γερμανικά συμφέροντα, μέσω χρηματοδότησης από τους πόρους του Ελληνικού ΕΣΠΑ, χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

2) Εκτός ημερησίας διάταξης τονίσαμε το πρόβλημα των τοπικών κοινοτήτων που ουσιαστικά δεν εκπροσωπούνται όπως πρέπει με αποτέλεσμα τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο να χρονίζουν. Η πρότασή μας προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι, σε τακτά χρονικά διαστήματα το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχολείται με τα θέματα των τοπικών κοινοτήτων ανά Καποδιστριακό Δήμο, σε ειδική συνεδρίαση ώστε να υπάρχει χρόνος να αναπτύσσονται σωστά και να τοποθετούνται τουλάχιστον οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων. Η διαρκής υποτίμησή τους και η έλλειψη των τοπικών αυτοδιοικητικών κυττάρων, αποξενώνει τους πολίτες από τα κοινά και καλλιεργεί το πελατειακό σύστημα στην λειτουργία του Δήμου.

3) Για την αξιοποίηση από τον Δήμο των παλαιών διαβάσεων του ΟΣΕ (θέμα 1ο) εκφράσαμε την επιφύλαξή μας για την διάνοιξη της διάβασης στο τέρμα της οδού Ερμού. Θέσαμε υπόψη το γεγονός της καθημερινής χρήσης του δρόμου από εκατοντάδες μαθητές πέντε σχολικών μονάδων της πόλης, από το πρωί ως το βράδυ και ότι η κυκλοφοριακή διευκόλυνση των αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Ζητήσαμε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψη των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων της περιοχής, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά και των κατοίκων που εξυπηρετούνται από τον δρόμο σε αυτό το σημείο.

4) Στο 24ο θέμα της ημ. Διάταξης «Συμμετοχή του Δήμου στην Δ.Ε.Θ –HELEXPO από 12-15/11/2015, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης» θέσαμε βασικά ερωτήματα στην Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Χρισταρά για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο Δήμος μας. Δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση για την οργάνωση και τον στόχο προβολής του Δήμου, καθώς και για το συνολικό κόστος της συμμετοχής. Άλλη μια πρόχειρη ενέργεια, άλλη μια εκδρομή χωρίς στόχο.

5) Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητος κ.Χ. Μελέτης κάλεσε εκτάκτως την ομάδα για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και δεσμεύτηκε για τα παρακάτω: α) Θα επαναληφθεί η ανάρτηση στο ιστολόγιο του Δήμου για την δημόσια διαβούλευση για την διαχείριση των απορριμμάτων, εφόσον ταυτόχρονα το δημοσιεύσει ώστε να γνωστοποιηθεί στην τοπική κοινωνία για να μπορέσει να συμμετάσχει. β) Δεσμεύτηκε επίσης για συγκεκριμένο αίτημα πολιτών του Κόρφου για απορρίμματα που υπάρχουν και διογκώνονται σε συγκεκριμένο σημείο, πως θα επιληφθεί εντός των ημερών, δηλώνοντας άγνοια για την ύπαρξη άτυπης χωματερής.

Γραφείο Τύπου
Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών