3f9c13ef2606b2a17c2bd56bfd33a012_L

Αντιδρά και εκφράζει την δυσαρέσκεια της στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, σύσωμη η αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο δηλ΄΄ωσεις των επικεφαλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα Ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος πρώτα», έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη που πάει πίσω, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά την περιφέρεια ενώ σημείωσε πως και θα δώσουν κάθε μάχη, για να μην υλοποιηθεί». Ακόμα Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι προβλέπεται και της ζητά να προσφύγει κατά της απόφασης και με κάθε τρόπο να μην επιτρέψει τη συμβασιοποίηση του έργου αυτού, γιατί δεν υπακούει στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που πρόσφατα εγκρίθηκε.

 Ο κ. Πατσαρίνος υπογράμμισε ότι είναι μια απαράδεκτη απόφαση, καθόλα όμως σεβαστή, γιατί «μας δεσμεύει με παρωχημένα μέσα για δεκαετίες και γι’ αυτό αντιδρούμε» και συμπλήρωσε ότι τη μάχη τη δίνουν οι κοινωνίες και θα στηρίξουν, όπως έχουν κάνει και το προηγούμενο διάστημα, τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Επιπλέον είπε ότι «πρέπει η κυβέρνηση, μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ, να μην αφήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει αυτό το διαγωνισμό, που είναι κόντρα στον Εθνικό Σχεδιασμό».
«Δεν χαίρομαι για το αποτέλεσμα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Αλευράς, από τη «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία», σημειώνοντας ότι «η θέση η δική μου είναι ενάντια στο διαγωνισμό για τη χωροθέτηση των εργοστασίων, κι έχουμε ενστάσεις και για την εγγυημένη ποσότητα». Ο κ. Αλευράς εκτίμησε ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει, λαμβάνοντας υπόψη τον καινούργιο νόμο περί έγκρισης των ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) και υπογράμμισε ότι για να προχωρήσει το έργο το σχέδιο της Περιφέρειας πρέπει να εγκριθεί από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Επίσης, τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι με το σχεδιασμό αυτό της Περιφέρειας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην επιτραπεί η εγκατάσταση των μονάδων αυτών» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε κοντά στο λαό και τους πολίτες και βεβαίως θα στηρίξουμε κινητοποιήσεις των πολιτών».
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Γούργαρης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν είχαν ψευδαισθήσεις ότι θα τελείωνε αυτή η υπόθεση των σκουπιδιών και σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ποτέ δεν ήταν αντίθετος με τα ΣΔΙΤ και με τη διαχείριση των σκουπιδιών, σημείωσε ότι ο Νίκος Βούτσης, ως υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε χρηματοδοτήσει την ενδιάμεση διαχείριση στους δήμους, «γι’ αυτό το περιμέναμε» κι αυτές τις μέρες, ανέφερε, ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας ολοκληρώνει το στάδιο αυτό.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρνει πιο μπροστά τη διαχείριση των απορριμμάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους και τόνισε: «Δεν τελείωσε τίποτα. Τον τελικό λόγο θα τον πει ο κόσμος, τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο». «Εμείς, όπως πάντα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατί πρόκειται για ένα έγκλημα με πολλαπλές διαστάσεις, περιβαλλοντικές, οικονομικές και υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Γούργαρης.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης από την «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι δεδομένο ότι αυτές οι λύσεις είναι απαράδεκτες, θα έχουμε κινητοποιήσεις. Δεν θα θαφτούν στο σκουπίδι αυτές οι περιοχές που έχουν επιλεγεί, προσθέτοντας ότι «ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δικών του απορριμμάτων», καθώς και ότι πρέπει να σκεφτόμαστε οικολογικά και συλλογικά και οικονομικά. Σημείωσε ακόμα ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ακολουθώντας μια πρωτοβουλία πολιτών, ξεκίνησε μια πρωτοπόρα διαδικασία, την οποία πολλοί πλέον δήμοι θέλουν να ακολουθήσουν, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα σκουπίδια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της «ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ» υπενθύμισε ότι είναι πρόσφατο το παράδειγμα της Κερατέας και τόνισε ότι περιμένει την τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλιφέρη, που είναι από την περιοχή της Οιχαλίας (όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων) κι έχει διατελέσει δήμαρχος στην περιοχή κατά το παρελθόν.