87b1f8007ce79fc81b27a4999bce4aea_XL

Σε  περισσότερους περιορισμούς στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων προσανατολίζεται και ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας  ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει την δαπάνη  που  έχει προϋπολογίσει ο Οργανισμός για φέτος στα 315 εκ. ευρώ αφού  υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 370 εκ ευρώ.

Σημειώνεται πως θεωρήθηκε υπέρογκη η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2015 είχε ανέλθει στα 553 εκατ. Ευρώ.

Το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

Θα επιτρέπονται συγκεκριμένες εξετάσεις ανά ειδικότητα και για πρώτη φορά τίθενται όρια και στην συχνότητα με την οποία θα μπορεί ο καθένας να τις επαναλαμβάνει.

Ο γιατρός θα μπορεί να συστήνει και να πραγματοποιεί εξετάσεις οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του συνόλου των εξετάσεων που συνταγογραφεί κατ’ έτος.

Σε διαφορετική  περίπτωση θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ για διερεύνηση όπως γίνεται εδώ και καιρό και για άλλες δαπάνες όπως είναι αυτές των φαρμάκων.

Για τα πακέτα των εξετάσεων θα ισχύει ειδικό καθεστώς  σχετικά με τα χρόνια νοσήματα αφού  οι χρόνια και σοβαρά πάσχοντες εξαιρούνται παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια από όλες τις περικοπές είτε αυτές αφορούν την συνταγογράφηση και την συμμετοχή στα φάρμακα είτε τις νοσηλείες είτε τις εξετάσεις.