Γράφει η Ζέτα Γάκη

Νευροβιολόγος και ειδικός στην Ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Θα μοιραστεί μαζί μας πρακτικούς τρόπους θετικής ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου.

 Γεια σας! Είμαι η Ζέτα Γάκη και σήμερα θα σας πω ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για τα παιδιά ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Τα παιδιά επωφελούνται από μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, τρεις είναι οι κρίσιμες δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Αυτές είναι: η μουσική, η τέχνη και η σωματική άσκηση.

1) Η μουσική

Πρώτον, η μουσική είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που απασχολεί όλες τα μέρη του εγκεφάλου και διεγείρει τις πολλαπλές πτυχές της λειτουργικότητάς του. Οι γονείς (ή άλλοι φροντιστές) πρέπει να εκθέτουν συχνά τα παιδιά σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, αλλά κυρίως σε μουσική με ρυθμό, ομοιοκαταληξία και επανάληψη (επανάληψη μουσικής ή στίχων). Και όχι δεν είναι απαραίτητο να ακούνε Mozart! Τα γνωστά παιδικά τραγούδια είναι μια καλή αφετηρία αλλά έχει αποδειχθεί ότι κάθε είδος μουσική που τα ευχαριστεί βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους!

2) Η τέχνη

Δεύτερον, η τέχνη απασχολεί διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν την έννοια των συναισθημάτων ενώ ενισχύει τη γνώση και τη μνήμη. Στα παιδιά πρέπει να δίνονται πολλές ευκαιρίες να σχεδιάζουν, να ζωγραφίζουν και να δημιουργούν διαφορετικά είδη τέχνης. Η τέχνη μπορεί να προκύψει από εύπλαστα υλικά (πλαστελίνη, πηλό), από χρώματα, από διαφορετικά υλικά χειροτεχνίας ή από απλά υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι (ανακυκλώσιμα υλικά, σκεύη κτλ).

3) Η σωματική άσκηση

Τρίτον, η σωματική δραστηριότητα και η κίνηση βοηθούν στην τόνωση της εγκεφαλικής ανάπτυξης και διευκολύνουν τις βασικές συνδέσεις της μάθησης. Η τακτική άσκηση σε διάφορες μορφές σωματικής δραστηριότητας είναι κρίσιμες για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Αφήστε τα παιδιά να τρέξουν, να πηδήξουν και να κολυμπήσουν!

Τι μπορώ να κάνω από αυτά στο σπίτι;

Η απάντηση είναι όλα τα παραπάνω! Με την εκθετική αύξηση των οικογενειών που μένουν σπίτι παγκοσμίως λόγω της καραντίνας όλο και περισσότερα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, αυτό το χρόνο, τραγουδώντας, χορεύοντας, ζωγραφίζοντας, παίζοντας κρυφτό και μπάλα και κυρίως απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου!

Μπορείτε να βρείτε την Ζέτα Γάκη στα social media @zetagaki

Ευχαριστούμε!

πηγή:positiveparents.gr