Προσεχώς Μαμά

Μία στις τρεις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται μητέρα μέσω καισαρικής τομής. Ωστόσο, παρά τους μεγάλους αριθμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρερμηνείες γύρω από την Καισαρική που πραγματικά έχω βαρεθεί να ακούω. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτοί οι μύθοι κάνουν τις γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική να νιώθουν ενοχές και ανήμπορες.  Είμαι μαία για 7 χρόνια, και η εμπειρία μου, μου επιτρέπει να ξεκαθαρίσω μερικούς από  τους μύθους που καιρός είναι να πάψουν να κυκλοφορούν.

Μύθος # 1: Η καισαρική δεν είναι γέννα

Ας ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα τώρα και μια για πάντα. Όταν ένα μωρό γεννιέται από το σώμα μας, είναι γέννηση. Τελεία και παύλα. Λέγοντας ότι η καισαρική δεν είναι γέννηση επειδή το μωρό δεν βγήκε στον κόσμο από τον κόλπο, είναι σαν να λέμε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι αθλητισμός επειδή δεν είναι τένις. Οι καισαρικές τομές και οι γεννήσεις του κόλπου, ναι, είναι διαφορετικές. Αλλά ξέρετε τι δεν είναι διαφορετικό; Πόσο σκληρά προσπαθεί η κάθε μητέρα για να μεγαλώσει και να γεννήσει το μωρό της, πόσο αφοσιωμένη είναι στο να το κρατά υγιές και ασφαλές και πόσο υπερήφανη πρέπει να  για τον εαυτό της για όλα αυτά που μπορεί να κάνει.

Και μιας και μιλάμε για το θέμα, είναι καλό να αναφέρουμε ότι πολλές καισαρικές δεν είναι προγραμματισμένες. Αμέτρητες γυναίκες έχουν βρεθεί στο μαιευτήριο για να γεννήσουν φυσιολογικά, όμως κάτι πάει στραβά και τελικά καταφεύγουν στην καισαρική με αποτέλεσμα να περνάνε από κανονικό χειρουγείο.

Mύθος #2: Η καισαρική δεν είναι και τίποτα σπουδαίο

Αν και η μέθοδος της καισαρικής είναι πλέον συνηθισμένη, δεν σημαίνει ότι ως διαδικασία είναι λιγότερο σοβαρή. Πάντα, η γέννηση, όπως κι αν γίνεται είναι μια σοβαρή υπόθεση. Ειδικά, αυτό το είδος γέννησης είναι εκτός των άλλων και μια χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις προσοχή και να μιλήσεις πριν με τον γιατρό σου για όσα σε απασχολούν.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ανάκαμψη από την καισαρική μπορεί να είναι πιο επώδυνη από ό, τι από τη γέννηση του κόλπου γιατί όπως είπαμε και πριν, πρόκειται για ένα χειρουργείο.

Μύθος #3: Δεν μπορείς να θηλάσεις μετά την καισαρική

Ένας ακόμα μύθος που αποθαρρύνει τις γυναίκες. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως το «μήνυμα» για την έναρξη παραγωγής γάλακτος δίνεται με την έξοδο του πλακούντα από τη μήτρα. Ανεξάρτητα λοιπόν από τον τρόπο που έχεις γεννήσει, ο οργανισμός παίρνει την ίδια εντολή, με τη διαφορά ότι το γάλα «κατεβαίνει» με μια μικρή καθυστέρηση σε περίπτωση καισαρικής. Μπορείς να ξεκινήσεις τον θηλασμό αμέσως μετά τη γέννηση, με τη βοήθεια και τις συμβουλές της μαίας που θα σου προτείνει βολικές και άνετες θέσες του σώματός σου. Μπορεί να μην έχεις την άνεση και την ευχέρεια των κινήσεων που θα ήθελες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι δεν μπορείς να θηλάσεις, αν θέλεις. Και βέβαια μπορείς.

Μύθος #4: «Μια φορά καισαρική, για πάντα καισαρική»

Αυτή η φράση που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, ειπώθηκε πρώτη φορά σε ένα συνέδριο στην Αμερική, το 1936. Ένας σημαντικός γυναικολόγος της εποχής, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους γυναικολόγους να κάνουν καισαρικές, γιατί τότε η καισαρική ήταν, όντως, πολύ επικίνδυνη, χρησιμοποίησε αυτή τη φράση που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση στις μέρες μας. Όλες οι επιστημονικές ενώσεις στην Ευρώπη συστήνουν στις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική να ακολουθήσουν την οδό του φυσιολογικού τοκετού στην επόμενη γέννα. Μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική, έχουν ένα ποσοστό 70% να γεννήσουν φυσιολογικά σε επόμενο τοκετό.

Μύθος #5: Θα είσαι κρεβατωμένη για μέρες μετά την καισαρική

Ακριβώς το αντίθετο. Μετά την καισαρική είναι εξαιρετικά σημαντικό να περπατήσεις.  Η όσο το δυνατόν αμεσότερη κινητοποίηση έχει τη σημασία της, διότι αφενός περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα θρομβώσεων, αφετέρου βοηθά και την κινητοποίηση του εντέρου.  Είναι λογικό να χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου γι’ αυτό και δεν σημαίνει ότι θα τρέχεις μέσα στο μαιευτήριο. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κινηθείς σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.

Μύθος # 6: Όταν κάνεις καισαρική δεν έχεις επιλόχειο κατάθλιψη

Είτε γεννήσεις φυσιολογικά είτε με καισαρική οι ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν στον οργανισμό ούτως η άλλως. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η σύνδεση μεταξύ καισαρικής και επιλόχειας κατάθλιψης οφείλεται και στο γεγονός ότι η ανάρρωση από τη διαδικασία της καισαρικής είναι μεγαλύτερη για τη γυναίκα σε σύγκριση με τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Όπως και αν νιώθεις, να ξέρεις ότι όλες οι μητέρες έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία και να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη σε αυτό.

Απόδοση Έλενα Θάνου από mother.ly – themamagers.gr/