Η ύφεση συνεχίζεται  και το πρώτο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, όπου σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, που δημοσιεύει η «Καθημερινή», τον Ιανουάριο ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ υποχώρησε κατά 10%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η πτώση έφτασε  στο 15%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Μια μικρή αύξηση στις πωλήσεις σημειώθηκε τον  Φεβρουάριο της τάξης του 2,9%, γεγονός που αποδίδεται ωστόσο στην κατανάλωση της Καθαράς Δευτέρας.

Οι προβλέψεις όμως για όλο το 2017, δεν είναι ενθαρρυντικές αφού  οι πωλήσεις των σούπερ-μάρκετ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2016.

Την αρνητική εικόνα στο λιανεμπόριο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία 1.202 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το 2016, ενώ δημιουργήθηκαν 1.135.

Ακόμη αρνητικά μηνύματα στέλνει και η αγορά καυσίμων, αφού το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η ζήτηση μειώθηκε κατά 4%. Αύξηση σημειώθηκε  μόνο κατά 24% το ίδιο διάστημα, στη ζήτηση του πετρελαίου  θέρμανσης, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη χώρα.

Το σκηνικό της κάμψης στην κατανάλωση πηγάζει  από την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης – καθιστά αμφίβολη την επίτευξη της προσδοκώμενης ανάπτυξης 2,7% το 2017.