Για να επιβιώσουν οι ανθρώπινες σχέσεις από τότε που γεννήθηκαν,  βασίστηκαν στο λόγο και στην πράξη. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι που αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να υπάρξει μια ισορροπία τόσο στις κοινωνικές όσο και στις προσωπικές σχέσεις.

Σήμερα τα λόγια είναι περισσότερα από τις πράξεις, και πραγματικά αποτελεί ζητούμενο, εάν είναι όντως τίμια,  ουσιαστικά και αληθινά.

Ο κάθε άνθρωπος με τα δύο αυτά στοιχεία , καθορίζει τη στάση του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ενώ αποκαλύπτει τις προθέσεις και τις σκέψεις του.

Έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα, όμως, πολλές φορές τα λόγια απομακρύνονται από την αλήθεια, συνειδητά ή ασυνείδητα, καλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις, εξωραΐζουν ψυχικές καταστάσεις και σκέψεις. Ενίοτε ή πολύ συχνά, προκαλούν σύγχυση και δημιουργούν πλάνες με τη συνειδητή αλλοίωση της αλήθειας.

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από καταιγισμό λόγων από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από άνθρωπο σε ομάδες ανθρώπων, με κύριο στόχο το προσωπικό του όφελος, το δικό του συμφέρον.

Πολύ άνετα ο κάθε ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί λόγια και υποσχέσεις για να πετύχει αυτό για το οποίο έχει σκοπό να ωφεληθεί.  Οι σχέσεις  έχουν βασιστεί σε αυτά τα δύο, το  ζητούμενο όμως  είναι εάν μπορεί να επιτευχθεί η συνέπεια λόγων και έργων.

Τα στοιχεία  μέχρι τώρα, παρουσιάζουν αύξηση των λόγων και μείωση των έργων, με αποτέλεσμα να προκύπτει διατάραξη της ισορροπίας, και τους  πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους , ιδιαίτερα προς τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία κάνουν μεγάλη χρήση αυτής της ανισότητας.

Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες καταγράφονται και είναι πλέον γνωστές.

Δυστυχώς η  υποκρισία, το ψέμα, η αναξιοπρέπεια, αποτελούν   στοιχεία της πραγματικότητας  στη σχέση λόγου και έργων από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Κατάσταση και  τακτική που πρέπει να τιθασευτεί, γιατί το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να προβάλει τον κακό μας εαυτό.

Εάν τελικά καταφέρουμε να «συναντηθεί» η ειλικρίνεια και η συνέπεια λόγων και έργων, αυτό θα αποτελέσει   μια ουσιαστική πρόοδο,  ενώ θα έχει καταγραφεί  σημαντική ισορροπία , νίκη των αξιών ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο άνθρωπος η κοινωνία, ο πολιτισμός.

Σε μια πολύ δύσκολή  οικονομικά  εποχή για τους πολίτες που βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους,  είναι ανάγκη  να  το κατανοήσουν αυτό όλοι ….. ιδιαίτερα όσοι πολιτεύονται .

Ας μιλήσουν  καθαρά  και με ευθύνη οι υποψήφιοι ,δεν χρειάζονται βαρύγδουπες εκφράσεις γιατί μετά από αυτές ακολουθούν φτωχά αποτελέσματα.

Λίγα λόγια, καθαρά, σταράτα και εφικτά χρειάζονται… γιατί κάποιοι ξεπερνούν τα όρια και γίνονται, όχι μόνο γραφικοί αλλά και «επικίνδυνοι», αφού έχουν κάνει επάγγελμα «το παραμύθι» όπως θα λέγαμε στην απλή λαϊκή γλώσσα.

Ο Σεβασμός,η Αλήθεια,η Συνέπεια λόγων και έργων , θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο  αξιολόγησης και  πρόκρισης κάθε υποψηφίου η  συνδυασμού  στις επερχόμενες εκλογές σε κάθε βαθμίδα διοίκησης .  Οι πολίτες και η κοινωνία έχουν πλέον αναπτύξει εκείνα τα ανακλαστικά εξεύρεσης της Αλήθειας και θα απαντήσουν δεόντως όπου…. πρέπει και με τον τρόπο που…. πρέπει.

Λ Μ