00

Tips για Γονείς – Βοηθώντας το παιδί μας να αποκτήσει ανεξαρτησία στο παιχνίδι.

 Τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες αποζητούν την αλληλεπίδραση και το παιχνίδι με τους γονείς -ως μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξής τους- αφιερώνοντας λίγο έως ελάχιστο χρόνο για να παίξουν μόνα τους ή με κάποιο άλλο παιδάκι.

Επιπλέον, στις ηλικίες αυτές εκδηλώνουν ελάχιστη ανοχή στην αποτυχία, με αποτέλεσμα να διεκδικούν -με όλη την ένταση της φωνής τους- τη βοήθεια του γονιού σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν με ο,τι κι αν ασχολούνται.

Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί μας φτάνει στην ηλικία εκείνη, που νιώθουμε πως θα έπρεπε να αρχίζει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, αλλά δεν το κάνει;

 Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές, που παίζουμε με τα παιδιά μας, τελικά καταλήγουμε να γινόμαστε υπερβολικά καθοδηγητικοί, δίνοντας κατευθύνσεις ή εντολές ή έστω αλλάζοντας την ροή του παιχνιδιού κατά τη δική μας κρίση. Όταν δε ο πύργος από τα τουβλάκια διαλύεται ή δεν μπαίνουν το ένα πάνω στο άλλο ή το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου βγαίνει από τη θέση του, σπεύδουμε να επιδιορθώσουμε τη ζημιά για να ανακουφιστούμε αμφότεροι, είτε έχει ζητήσει το παιδί με κραυγές τη βοήθειά μας είτε όχι. 

Στην ουσία “διδάσκουμε” τα παιδιά μας να μας χρειάζονται. Τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι εμείς είμαστε οι “ικανοί” και απαραίτητοι Καθοδηγητές.

 Θέλουμε, όμως, να κατακτήσουν σταδιακά αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Θέλουμε να γίνουμε Υποστηρικτές.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

*Παραμένουμε ήρεμοι και παθητικοί. Παθητικότητα δεν σημαίνει αδιαφορία.

Σημαίνει ότι τους αφήνουμε το χρόνο και το χώρο να γίνουν εκείνοι οι αρχηγοί του παιχνιδιού και οι μικροί εφευρέτες ή μάστορες. Αν παίζουμε παιχνίδι ρόλων, αφήνουμε να πάρουν πρωτοβουλίες για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Αν κατασκευάζουμε κάτι μαζί, αποδεχόμαστε τη φαντασία τους, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι ρεαλιστικό ή αισθητικά καλόγουστο.

*Στεκόμαστε κοντά τους στο παιχνίδι. Ακόμα κι αν δεν συμμετέχουμε, τα παιδιά απολαμβάνουν να ξέρουν ότι τα παρατηρούμε. Αντιλαμβάνονται και με τον τρόπο αυτό τη φροντίδα και την αγάπη μας.

*Γινόμαστε αφηγητές ή αναμεταδότες. Εάν ζητήσει τη βοήθειά μας, είτε με το βλέμμα είτε με λόγια, απαντάμε αρχικά αφηγούμενοι τα όσα παρατηρήσαμε σαν να κάναμε αναμετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Για παράδειγμα: “Βλέπω ότι προσπαθείς να βάλεις τα αυτοκινητάκια σου σε ευθεία γραμμή πάνω στον καναπέ και το μπλε συνέχεια γλιστράει σε εκείνο το σημείο”. Η αφήγηση θα δώσει στο παιδί τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να ηρεμήσει και να νιώσει ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημά του.

*Πάντα ανταποκρινόμαστε θετικά σε μια έκκληση για βοήθεια, αλλά κάνοντας πολλές ερωτήσεις. Στόχος μας είναι το παιδί να ανακαλύψει λύσεις μόνο του.

            “Βλέπω ποιά είναι η δυσκολία. Αναρωτιέμαι τί θα μπορούσε να βοηθήσει;”

            “Τί ακριβώς θέλεις να κάνεις με αυτό; Πώς το έχεις φανταστεί;”

            “Έχεις δοκιμάσει με άλλο τρόπο;”

            “Τι είδους αντικείμενο θα χρειαστούμε;”

            “Βλέπεις κάτι στον χώρο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις;”

*Του υπενθυμίζουμε τις επιτυχίες του. Ανακαλούμε μία από τις φόρες εκείνες που τα έχει καταφέρει και ρωτάμε.

            “Θυμάμαι τότε που έκανες/βρήκες/έφτιαξες…”

            “Πως τα είχες καταφέρει τότε;”

            “Τι σκεφτόσουν;  Τι έκανες πρώτα; μετά;”

*Ενθαρρύνουμε την προσπάθεια και την υπομονή. Επιβραβεύουμε κάθε προσπάθειά του παιδιού να είναι ανεξάρτητο και κάθε προσπάθεια που κάνει με ηρεμία και επιμονή. Βρίσκουμε αφορμές να του λέμε ότι πιστεύουμε σε εκείνο και τις ικανότητές του. Και το κάνουμε αυτό χαμηλώνοντας στο επίπεδο του προσώπου του, κοιτάζοντάς το στα μάτια και χαμογελώντας.

  Θυμόμαστε πάντα ότι η ύπαρξη των παιδιών στη ζωή μας και οι δικές τους δυσκολίες, μας προσφέρουν απίστευτες και απεριόριστες ευκαιρίες να εξελισσόμαστε κι εμείς οι ίδιοι ως γονείς και ως άνθρωποι.

 Σε περίπτωση που έχετε έντονη ανησυχία για εσάς ή το παιδί σας, οι επαγγελματίες του

All Time Coaching θα χαρούμε να υποστηρίξουμε εσάς και την οικογένειά σας.

natasa-karaleka

  Αναστασία Στραβοράβδη – Καραλέκα

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Προσωπικής & Οικογενειακής Ζωής

Certified Professional Coach – Life & Family Coach

All Time Coaching

www.alltimecoaching.gr