sumpolparakato.gr

Δημοτικό Συμβούλιο, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015…

Το 1ο θέμα ήταν η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος για το 2016. Η απουσία κάθε διαβούλευσης πριν παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας υποχρέωσε να ψηφίσουμε λευκό, να παρακολουθούμε και να τοποθετούμεθα ανά περίπτωση κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του. Ξεχωριστή βαρύτητα μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα είχε η δημιουργία κωδικού με τυπικό ποσό προϋπολογισμού 1000€, για την πεζοδρόμηση του εμπορικού δρόμου του Ξυλοκάστρου. Για το θέμα αυτό επισημάναμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα πριν αρχίσει η πεζοδρόμηση, γιατί η πόλη μας έχει πληγωθεί πολύ από τις αναπλάσεις και θέλει σωστό σχεδιασμό, να τη δούμε «από ψηλά» και να σχεδιάσουμε το μέλλον της σωστά. Να την ομορφύνουμε, να την κάνουμε λειτουργική και θελκτική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Βέβαια αυτό πρέπει να το κάνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και πρέπει να μάθουμε από τα παθήματα των τελευταίων αναπλάσεων και να μην τα επαναλάβουμε. Οι Αποθήκες Φραντζή και οι δύο αναπλάσεις της παραλίας, έργα προϋπολογισμών που ξεπερνούσαν τα 6 εκ. ευρώ (!!!), αντί να κάνουν αγνώριστη την πόλη μας από την καλή, την έκαναν …αγνώριστη απ’ την ανάποδη. Μην το επαναλάβουμε, κρίμα είναι…

Μία άλλη πρότασή μας αφορούσε στην ανάρτηση-δημοσιοποίηση όλων των τοπικών τεχνικών προγραμμάτων έτσι ώστε στο τέλος κάθε χρονιάς να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες τι έχει υλοποιηθεί σε κάθε τοπικό διαμέρισμα! Επίσης, θα ήταν καλό σε καθημερινή βάση να αναρτούνται οι χώροι που βρίσκονται τα μηχανήματα του Δήμου και γίνονται εργασίες, για να σταματήσει να υπάρχει και η δυσπιστία των προέδρων!

Άλλο θέμα, διαχρονικό, είναι τα προβλήματα που δημιουργούν στους κατοίκους τα έργα της νέας εθνικής οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι εταιρείες δεν συνεργάζονται και ο δήμος πρέπει να πάρει μέτρα. Μεγάλο το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι Καρυωτίκων και Ζεμενού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που θα αναγκαστούν να ακολουθούν παρακαμπτήριους για να φτάσουν στα σπίτια τους. Πάντως, στο Λουτρό που υπήρξε έντονο πρόβλημα για πλημμύρες με μπαζωμένο ρέμα κινητοποιήθηκαν οι εταιρείες μετά από γραπτό αίτημα του προέδρου και βρέθηκε μία προσωρινή λύση. Στο Μελίσσι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οι κίνδυνοι πλημμυρών σχεδόν σίγουροι και πρέπει να κινηθούμε άμεσα και δυναμικά. Γενικά για το θέμα των επιπτώσεων στον τόπο μας από τα μεγάλα έργα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι μόνο μετά από κινητοποίηση και κυνήγι γίνεται κάτι γιατί η ασυδοσία και η αδιαφορία για το μέλλον περισσεύει από πλευράς εταιρειών. Κάτι που η Συμπολιτεία το επισημαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν εισακούγεται εγκαίρως. Για παράδειγμα το θέμα του Μελισσίου παρ’ ότι το είχε φέρει ο τοπικός σύμβουλος της Συμπολιτείας Βλάσης Αδρακτάς στο ΔΣ του Ιουνίου, κανείς δεν έκανε κάτι και τώρα …επειγόμαστε! Δυστυχώς, παρ’ ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, η δημοτική αρχή πολλές φορές καθυστερεί να αντιδράσει και οι άλλες μειοψηφίες δεν μιλούν γι’ αυτό παρά μόνο αν έρθει θέμα στο ΔΣ.

Ένα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα ήταν η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου. Ένα πρόγραμμα με το οποίο ο χρόνος αποπληρωμής θα παρατεινόταν για 10 χρόνια και θα έφτανε τα 25, με κυμαινόμενο επιτόκιο 4,35%. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ δε δέχτηκε αυτή η επιβάρυνση να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές, υπενθύμισε στο Δήμαρχο τη θέση του για νοικοκύρεμα του Δήμου και υποστήριξε ότι μία τέτοια ενέργεια δεν αποτελεί νοικοκύρεμα αλλά μετάθεση υποχρεώσεων στο μέλλον. Δεν είναι δυνατό να εκτελούμε έργα μικρής αποτελεσματικότητας για να λέμε ότι κάτι κάνουμε και να τα φορτώνουμε στις πλάτες των παιδιών μας. Γιατί αν επρόκειτο με αυτά τα χρήματα να γίνουν έργα πνοής, δε θα είχαμε αντίρρηση.

Ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων. Ο δήμαρχος θέλει να χρηματοδοτεί ΜΟΝΟ τους συλλόγους που θα βρίσκονται “κάτω” από την ομπρέλα του “Ηλίας Κατσούλης”, μία θέση που για μας κρύβει κινδύνους. Είναι κάτι που μπορεί να βάλει τον οποιοδήποτε να σκεφτεί ότι θα υπάρξουν μη αντικειμενικοί διαχωρισμοί ή ακόμα και επεμβάσεις στη “δημιουργία”, κάτι που θα εμποδίσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η χρηματοδότηση των συλλόγων και να στηρίζονται προσπάθειες ατόμων και ομάδων που προάγουν τον τοπικό πολιτισμό, κάτι που σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Για τη Συμπολιτεία

Λάμπης Φίλης