89f30bebf13b7d16ed85e2e8a65c9146

Ταμπέλες…. ένα σύνηθες φαινόμενο, που δυστυχώς μας βγαίνει πολύ αυθόρμητα. Πολλοί ενήλικες θυμούνται τους γονείς τους να τους μιλούν χρησιμοποιώντας διάφορα επίθετα, όπως ατίθασο, ανυπάκουο και άλλα παρόμοια που χαρακτηρίζουν με άσχημο τρόπο ένα παιδί. Η παραπάνω συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετούν τα επίθετα που τους έχουν κολλήσει οι γονείς και συμπεριφέρονται με βάση αυτά κάνοντας την ένταση στην οικογένεια πολύ μεγαλύτερη.

Οι ενήλικες που ως παιδιά είχαν ταμπέλες, πολύ πιθανό να έχουν μάθει να βλέπουν τον “εαυτός τους μέσα από τα μάτια των άλλων”.  Η αυτοεικόνα και το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, είναι απόρροια του τρόπου ανατροφής μας.  Οι ταμπέλες δημιουργούσαν ένα περιβάλλον γεμάτο απόρριψη από τα σημαντικά για εμάς πρόσωπα, τους γονείς και κυρίως τη μητέρα, καθώς νιώθουμε ότι από μικροί στην προσπάθεια μας να ικανοποιήσουμε τους γονείς μας, βρισκόμαστε σε έναν συνεχόμενο αγώνα δρόμου όπου τρέχουμε μόνοι μας και όμως βγαίνουμε δεύτεροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αυτοεικόνα μας να είναι άμεσα επηρεασμένη από την εικόνα που έχουν οι γονείς μας για εμάς.

Όμως είναι σημαντικό πλέον να καταλάβουμε ότι οι ταμπέλες μας ΔΕΝ είμαστε εμείς. Είναι όλα όσα οι γονείς μας ή το υπόλοιπο οικογενειακό περιβάλλον σκεφτόταν για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν και να δούμε από άλλο πρίσμα τον εαυτό μας και τις ικανότητες και δεξιότητες μας. Πολύ συχνά οι παλιότερες γενιές πίστευαν ότι το δείχνουν την αγάπη τους στα παιδιά, είναι ένα λάθος με ολέθριες συνέπειες, καθώς το παιδί κακομαθαίνει, γίνεται μαλθακό κλπ. Την αγάπη τους την έδειχναν μέσα από την κριτική και τις παρατηρήσεις. Αυτό ήξεραν από τους δικούς τους γονείς και αυτό μπορούσαν να μεταδώσουν στα παιδιά μας.

Το πιο καίριο είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να ξεδιπλώσουμε τις δεξιότητες μας. Οι ταμπέλες μας είναι απλά ιδιότητες που κάποτε ως παιδιά είχαν σημαντική θέση στη ζωή μας, καθώς μας καθόριζαν και με βάση αυτές σχετιζόμασταν με τους άλλους. Τώρα μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις βγάλουμε από πάνω μας. Δεν είναι εύκολο. Απαιτεί κόπο και δουλειά με τον εαυτό μας, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε και να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση μας σε νέες βάσεις.

%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85Γράφει η Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας

Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος