Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων  του κορoνοϊού και η  ανεξέλεγκτη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του , οδηγούν στη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και επέκταση του lockdown.

Ενώ το ΕΣΥ δέχεται πιέσεις, ειδικά στην Αττική, όπου οι διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ελάχιστες.

Το απόγευμα της Τρίτης εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας συνεδρίασαν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Επιτροπής.

Στο τραπέζι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και η πρόταση για αυστηρό lockdown ακόμη και σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς όμως η επιλογή αυτή να προκρίνεται.

Στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματατης νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι2.353, εκ των οποίων18εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός  αριθμός των  κρουσμάτων ανέρχεται σε194.582 εκ των οποίων51.8% άνδρες.

Με αφορμή τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζει πως για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου πρέπει να πάμε σε αυστηρότερο lockdown από αύριο και για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

«Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο, αλλά σοβαρό πια lockdown» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ακόμα  «Δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο εβδομάδες. Να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Η κατάσταση είναι δύσκολη» σημείωσε.