-Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο, απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πέραν από το δομικό του ρόλο στον σκελετό και στα δόντια, συμμετέχει σε πολλές άλλες διεργασίες στον οργανισμό μας, όπως η πήξη του αίματος, η μετάδοση των νευρικών σημάτων, η συστολή των μυών και η λειτουργία των ορμονών.

-H χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της νεαρής ενήλικης ζωής έχει συνδεθεί με μείωση της μέγιστης οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης στην μετέπειτα ζωή.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε ημερησίως;

-Η ποσότητα ασβεστίου που εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Οι υψηλότερες καθημερινές απαιτήσεις αφορούν στους εφήβους, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στους άνδρες άνω των 70 ετών.

-Η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για ενήλικες 19- 50 ετών αντιστοιχεί σε 1000 mg.

-Τα γαλακτοκομικά αποτελούν μια από τις βασικές πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας.

-Ωστόσο, όπως μπορείς να δεις και στην εικόνα τις ανάγκες σου σε ασβέστιο μπορείς να τις καλύψεις με πληθώρα άλλων πηγών, τόσο μέσω τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, όσο και μέσω τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το τόφου.

-Ενσωμάτωσε,λοιπόν, στη διατροφή σου ποικιλία πηγών ασβεστίου και επωφελήσου από την θρεπτική τους αξία.

-Να θυμάσαι ότι το κλειδί για το ασβέστιο είναι η σωστή απορρόφησή του από τον οργανισμό.

-Εσένα τι άλλο σε απασχολεί γύρω από το ασβέστιο;

Γράφει ο

Νίκος Ζέρβας – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Διαιτολογικό Γραφείο- Kολοκοτρώνη 18

Κιάτο Κορινθίας